Poslije četvoro djece, ratuju na izborima

Francuski socijalisti biraju danas svog kandidata za predsjedničke izbore između dvoje bivših supružnika!
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 23:46h

Ljubav i moć su zbližili Segolen Roajal i Fransoa Olanda. Ljubav i moć su ih i razdvojili.

Za bivši par, koji ima četvoro zajedničke djece, politika ja na prvom mjestu na današnjim izborima, gdje su njih dvoje ljuti protivnici.

Po uzoru na unutarpartijske izbore u SAD, francuski socijalisti biraju danas svog kandidata za predsjedničke izbore, u očekivanju da će taj izbor njihovom kandidatu donijeti predizbornu dinamiku i postati značajna novina u političkom životu zemlje.

Izgubila na izborima i u braku

Dokazujući se kao politički profesionalci, ni Roajal ni Oland nisu pokazali ni trag haotičnog raskida tokom debata uoči prvog kruga glasanja za izbor rivala Nikole Sarkozija na izborima sljedeće godine, piše agencija Asošiejtid pres.

Mogu li Francuzi navesti bar jednu stvar koju je (Oland) uradio u posljednjih 30 godina političkog života, pita Roajal

Roajal je na kraju izgubila od konzervativca Nikole Sarkozija na izborima – a muža joj je preotela Valeri Trirvajler, koja je i dalje sa Olandom.

A u zaokretu za Roajal, ovoga puta u anketama vodi Oland.

Intervju u bolnici

Raskid je ozvaničen nakon poraza socijalista. Međutim, komplikovani odnos bivšeg para i dalje baca sjenku na političku scenu – iako se njih dvoje ponašaju kao da je sve u redu.

Oland i Roajal „su političke životinje koje su svakako mislile da je najbolja strategija...da potpuno sakriju svoju prošlost,“ rekao je Žan-Pjer Fridman, čija knjiga „O moći i muškarcima“ je objavljena ove nedjelje. U debatama, „djelovali su neutralno, potpuno ignorišući jedno drugo.“

Razvod 2007. je došao u loše vrijeme i ostavio Roajal bez pune podrške njenog bivšeg partnera, tada lidera Socijalističke stranke, kada je pokušavala da porazi Sarkozija.

Izuzev nekoliko manjih iznenađenja, oboje su bili oličenje staloženosti u debatama socijalista

Sam intervju je izazvao polemiku jer je pomiješao javni i privatni život Roajal – tabu u Francuskoj koji je tek nedavno narušen halabukom oko optužbi za seksualni napad protiv bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, koji je nekad smatran za glavnog predsjedničkog kandidata socijalista.

Četiri prsta i prethodno vježbanje

Na ovim izborima, komentatori su žudno iščekivali znak da su Roajal (58) i Oland (57) pomiješali politiku i lični život tokom zvaničnog nadmetanja za izbore 2012.

Međutim, izuzev nekoliko manjih iznenađenja, oboje su bili oličenje staloženosti u debatama socijalista.

Daleko od kamera, Roajal je odaslala nekoliko strelica.

Ona je u komentru za „Figaro“ izjavila o Olandu: „Mogu li Francuzi navesti bar jednu stvar koju je uradio u posljednjih 30 godina političkog života?“

Kasnije je kazala da je ta izjava pogrešno protumačena.

AP piše da će odziv birača biti ključni pokazatelj podrške koju socijalisti mogu očekivati na predsjedničkim izborima

To je, navodi AP, bilo rijetko spuštanje emotivnog garda, i dodaje da su osjećanja godinama čvrsto skrivana, bar u javnosti.

Bila bih uz njega

Ankete stalno pokazuju da Oland ima jasnu prednost među šest kandidata na unutarpartijskim izborima socijalista, dok je Martina Obri, liderka stranke, na drugom mjestu. Roajal je na udaljenom trećem. Ovi izbori se završavaju drugim krugom glasanja, otvorenim za sve koji dijele vrijednosti ljevice.

Nepopularni Sarkozi nije objavio svoje namjere, ali se pretpostavlja da želi još jedan mandat.

AP piše da će odziv birača biti ključni pokazatelj podrške koju socijalisti mogu očekivati na predsjedničkim izborima.

Stranka je prošlog mjeseca preuzela kontrolu nad Senatom, ali su izbori bili indirektni – glasali su lokalni zvaničnici a ne javnost.

Roajal se nervozno nasmijala kada joj je u jednoj emisiji postavljeno pitanje da li bi bila srećna u slučaju da Oland na kraju pobijedi i „otac Vaše četvoro djece postane predsjednik.“

"Bila bih uz njega - za razliku od onoga što se desilo (meni) 2007“, odgovorila je.

Bonus video: