Belgija bilizu formiranja vlade nakon 482 dana

Vođa valonskog Reformističkog pokreta Šarl Mišel okarakterisao je dogovor kojim se regionima daje veća vlast kao "najznačajniji od Drugog svjetskog rata"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 13:50h

Flamanske i valonske partije u Belgiji koje više od godinu dana poslije izbora i dalje pregovaraju oko formiranja vlade saopštile su danas da su postigle istorijski dogovor usmjeren na okončanje krize u zemlji.

Vođa valonskog Reformističkog pokreta Šarl Mišel okarakterisao je dogovor kojim se regionima daje veća vlast kao "najznačajniji od Drugog svjetskog rata", prenio je AFP.

Belgijske regione je do sada finansirala savezna vlada ali sporazum koji je danas postignut omogućava da porez od 10,7 milijardi eura naplaćuju regioni, što im daje izjvesnu fiskalnu autonomiju koju su Flamanci željeli.

Veća ovlašćenja regiona biće primjenjena i u drugim oblastima uključujući zdravstvo, socijalna pitanja i zakone u saobraćaju.

Belgija je bez centralne vlade već 482 dana, a pregovori koji su vođeni o njenom formiranju smatraju se svjetskim rekordom po trajanju.

Sam sporazum o državnoj reformi neće, međutim, riješiti sve probleme, pošto pregovarači tek treba da se dogovore o budžetu za narednu godinu i sastavu vladajuće koalicije, navele su agencije.

Ipak, sporazumom se rješava glavna tačka sporenja izmedju pet miliona Valonaca koji govore francuski jezik, koji su željeli da napuste postojeće državne institucije i oko šest miliona Flamanaca koji govore holandski, koji su insistirali na samoupravi.

Detalji dogovora trebalo bi da budu objavljeni u utorak, kada će se sporazum naći pred parlamentom, prenio je AP.

Bonus video: