PRIJEVREMENI IZBORI?

Berluskonija napuštaju i "njegovi" : Ako ošišate narod, ne tražite da vas bira

Italijanski premijer insistira na tome da želi da ostane na vlasti do kraja mandata koji ističe 2013
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta
Silvio Berluskoni, Foto: Beta
25.02.2019. 19:21h

Prepirke u vladajućoj koaliciji koje su oslabile odgovor Italije na krizu u eurozoni pogoršale su se  kada je lider stranke koja je ključni partner u vlasti tražio prijevremene izbore, ali je kazao da premijer Silvio Berluskoni tome stoji na putu.

„Objektivno je teško da vlada potraje do 2013. Teško je da ošišate ljude, pa da onda od njih tražite da glasaju za vas. Bilo bi bolje izaći na izbore,“ kazao je novinarima lider Sjeverne lige Umberto Bosi, poznat po ljutitim i veoma impulsivnim opaskama.

„Međutim, problem je Berluskoni.“

Italijanski premijer insistira na tome da želi da ostane na vlasti do kraja mandata koji ističe 2013, uprkos velikom broju političkih i ličnih problema koji su pogoršali italijansku ekonomsku krizu, podsjetio je Rojters.

Berluskonijev ostanak na vlasti zavisi od Sjeverne lige, a uprkos čestim kritikama na račun premijerove partije Narod slobode (PDL), Bosi nastavlja da ga podržava u parlamentu, gdje vlada opstaje bez obzira na sporove unutar koalicije.

Mora se naći čelnik

Analitičari smatraju da mnogi članovi vladajućih partija gledaju na Berluskonija kao na teret i da manevrišu kako bi izbore održali sljedeće godine, ali prvo moraju da pronađu nekoga ko bi mogao stati na čelo desnog centra i osigurati podršku birača.

Do sada se nije pojavio odgovarajući kandidat iz redova PDL-a, stranke koja je u potpunosti izgrađena oko Berluskonija. Opozicione partije su i same podijeljene i oklijevaju da odmah izađu na izbore uprkos premijerovoj oslabljenosti.

Berluskoni se, kao nikada do sada, nalazi na meti napada sa svih strana – od unije poslodavaca, Katoličke crkve i čelnika Fiata, giganta automobilske industrije. Protiv njega se vode tri sudska postupka, dva zbog finansijskih malverzacija, a jedan zbog toga što je navodno plaćao za seks maloljetnici.

Nova otkrića koja su izbila na vidjelo tokom istrage prostitucije u južoj Italiji mogla bi dovesti do novih optužbi protiv njega.

Prema procurjelim snimcima telefonskih razgovora, Berluskoni se hvalio kako je „odradio osam djevojaka“ za jednu noć i zbijao šale kako, uz toliku seksualnu aktivnost, dužnosti premijera obavlja u slobodno vrijeme.

Međutim, ni jedan od ovih problema čini se da ne utiče na njegovu ubijeđenost da je on jedini čovjek koji može da vodi Italiju, najmanje sljedećih 18 mjeseci