Ćosiću "dodijelili" Nobela da bi skrenuli pažnju na stanje u Srbiji

Otvaranjem internet stranice sa drugih pretraživača nije se moglo doći do informacije o Ćosićevoj nagradi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 14:54h

Pet minuta je trajalo iznenađenje čitalaca internet stranice B92, a vijest o smrti kompjuterskog genija Stiva Džobsa na trenutak je nestala sa naslovne strane. Džobsa je zamijenila vijest koja nikoga nije ostavio ravnodušnim: "Dobrici Ćosiću Nobelova nagrada".

Da stvar bude ozbiljnija, u tekstu je, uz obrazloženje švedske akademije bio aktivan "link" koji je vodio do internet stranice nobelprizeliterature.org sa "dokazom" da je srpski pisac dobitnik Nobelove nagrade.

Otvaranjem internet stranice nobelprize.org (originalna veb stranica Nobelovog komiteta) sa drugih pretraživača nije se moglo doći do informacije o Ćosićevoj nagradi. Zvanična stranica odbrojavala je do objave dobitnika, ravnodušna na predviđanja i kladionice.

Vijest o Ćosićevoj Nobelovoj nagradi, uz B92 objavili su "Gardijan", Vikipedija, RTS, koja je u televizijskom programu obavijestila gledaoce da je Ćosić dobtinik Nobelove nagrade za književnost.

Nekoliko minuta nakon objavljivanja, B92 je povukao vijest. Opet je smrt kompjuterskog genija došla na prvo mjesto, da bi je kasnije zamijenila vijest o "pravom" dobitniku prestižne nagrade, švedskom pjesniku Tomasu Transtremeru.

Informaciju o Nobelovoj nagradi i Ćosiću nakon skidanja sa stranice B92 bilo je moguće pronaći preko pretraživača i fejsbuka.

Kampanja prevare medija, kako piše Beta, djelo je nepoznatih aktivista.

Vijest je prvo objavljena na sajtu istog dizajna i sličnog domena kao zvanični sajt Nobelovog komiteta.

Beti je u SANU rečeno da su to "gluposti", kao i da u toj instituciji znaju da Ćosić nije dobitnik nagrade

Beta je elektronskim putem dobila navodnu čestitku Srpske akademije nauka i umetnosti, sa adrese slične pravoj adresi SANU.

U tom mejlu navodi se da je tu instituciju o dobitniku nagrade obavijestila Švedska kraljevska akademija

Beti je u SANU rečeno da su to "gluposti", kao i da u toj instituciji znaju da Ćosić nije dobitnik nagrade i da nisu objavljivali nikakvo saopštenje.

Borba za demokratiju

Nakon pometnje koja je nastala u regionalnim medijskim kućama zbog lažne dojave da je Dobrica Ćosić dobio Nobelovu na gradu, na lažnoj internet stranici "Nobelovog komiteta" pojavilo se objašnjenje.

Svoje objašnjenje završavaju odlomkom iz pjesme Danila Kiša, Pesnik revolucije na predsedničkom brodu

Grupa koja sebe naziva "neplaćenim, samoorganizovanim web aktivistima" objašnjava da je vijest o Ćosićevoj nagradi izmislila da bi podsjetila javnost na njegovo političko djelovanje, kao i na situaciju u Srbiji, koja se, kako su napisali, "ponovo okreće ratu".

Internet aktivisti su svoj domen registrovali 5. oktobra, "kao simbolično podsjećanje na dan kada je Srbija propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svijet".

Svoje objašnjenje završavaju odlomkom iz pjesme Danila Kiša, Pesnik revolucije na predsedničkom brodu.

Njihovu poruku možete pročitati na internet stranici na kojoj je sat vremena prije Nobelovog komiteta objavljeno da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu, Dobrica Ćosić.

Bonus video: