Ni govora o stečaju države: Grci pronašli skrivenu milijardu eura

O stečaju Grčke kao da sada nema niti govora, pa se svi pitaju, kako i zašto odjednom. Kako jedna zemlja koja je gotovo bankrotirala sada ima novaca
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 09:21h

Grci su sve iznenadili, a možda najviše sebe same. Premda svježeg novca i kredita od svojih partnera ne mogu očekivati do novembra, stečaj države ipak mogu otkloniti, jer su "otkrili" još 1,5 milijardi eura, piše Dojče Vele.

Najnovije agencijske vijesti iz Grčke gotovo su nevjerovatne:

Nakon što već sedmica slušamo uvijek iste vijesti da Grčkoj već sredinom oktobra prijeti stečaj i nakon što je šef eurozone u Luksemburgu u utorak izjavio kako vlada u Atini na nove kredite mora čekati do novembra, na opšte iznenađenje iz Grčke se nije čuo krik i poziv upomoć.

Otkrivena milijarda i po dovoljna je za isplatu plata do novembra.

O stečaju Grčke kao da sada nema niti govora, pa se svi pitaju, kako i zašto odjednom. Kako jedna zemlja koja je gotovo bankrotirala sada ima novaca?

Niko to zapravo tačno ne zna, a ostaje i otvoreno pitanje je li to dobro ili loše. Iz vladinih krugova u Atini proširila se vijest da su se pojavile posljednje novčane rezerve od 1,5 milijarda eura. Novac navodno potiče iz fonda za stabilizaciju banaka koji je osnovan još 2008.godine.

Kako su otkrivene posljednje rezerve ?

Jesu li na koncu Grci spomenute rezerve sami otkrili ili su im u tome pomogli saradnici takozvane Trojke, predstavnici Evropske komisije, Evropske središnje banke i MMF-a koji provjeravaju sve što je poduzela Grčka u pogledu mjera štednje i konsolidacije svojeg proračuna, ni to nije poznato.

Evropska unija je najavila da će odgoditi isplatu daljnih kredita Grčkoj, jer pripadnicima Trojke treba više vremena za preispitivanje grčkih napora štednje i reforme.

Možda u svim tim ispitivanjima i provjeravanjima se otkrije još nekoliko skrivenih ili zaboravljenih milijarda eura.

Bonus video: