Depresija je druga najzastupljenija bolest u Evropi

U Evropskom vijeću za mozak tvrde da gotovo 165 miliona ljudi, ili 38% stanovništva svake godine boluje od moždanog poremećaja poput depresije, anksioznosti, nesanice ili demencije
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 15:53h

Godišnja cijena liječenja poremećaja mozga u Evropi porasla je na 798 milijardi eura, a kontinent se suočava s političkom, socijalnom i finansijskom tempiranom bombom jer obolijeva sve više ljudi, objavili su istraživači.

U studiji Evropskog vijeća za mozak (EBC) stoji da će porasti finansijski izdaci za liječenje moždanih poremećaja poput depresije, anksioznosti, nesanice ili demencije, i da te bolesti postaju "glavni finansijski izazov evropskog zdravstva".

Projekcija tih troškova napravljena je u septembru, nakon objavljivanja rezultata studije koja je otkrila da Evropljani često pate od neuroloških i mentalnih poremećaja: gotovo 165 miliona ljudi, ili 38 posto stanovništva svake godine boluje od moždanog poremećaja poput depresije, anksioznosti, nesanice ili demencije.

Cijena liječenja poremećaja mozga u Evropi porasla je na 798 milijardi eura, a kontinent se suočava s političkom, socijalnom i finansijskom tempiranom bombom jer obolijeva sve više ljudi

U samo trećini slučajeva bolesnici dobijaju potrebnu terapiju ili ljekove i zato su mentalni poremećaji golem privredni i socijalni teret, težak čak stotine milijardi eura, jer se bolesnici toliko loše osjećaju da im opada radna sposobnost, a propadaju im i socijalni kontakti i odnosi s porodicom.

"Mentalni poremećaji postali su najveći evropski zdravstveni izazov 21. vijeka", kažu autori studije. Istovremeno neke velike farmaceutske kompanije odustaju od ulaganja u istraživanje rada mozga i njegovog uticaja na ponašanje. Zato je teret finansiranja nauke o mozgu pao na vlade i humanitarne organizacije u zdravstvu.

Podatak od 798 milijardi eura, što je 1550 eura po osobi u Evropi, više nego dvostruko je veći od procjene jedne prethodne studije EBC-a iz 2005.godine. "Pojačani teret bolesti, kao i povećani troškovi koji uz to idu, su tempirana bomba za evropsku privredu i društvo", kaže se u izvještaju stručnjaka iz cijele Evrope.

Mentalne bolesti su glavni uzrok smrti, invalidnosti i ekonomsko oprerećenje u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će do 2020. godine depresija biti druga vodeća bolest u svim starosnim grupama.

"Mentalni poremećaji postali su najveći evropski zdravstveni izazov 21. vijeka", kažu autori studije

U Evropi se ta perspektiva već ostvarila, bolesti mozga već su pojedinačno najveći uzrok bolesti u EU, od čega su četiri najgora stanja depresija, demencije (poput Alchajmerove bolesti i vaskularne demencije), alkoholizam i moždani udar.

Galerija

Bonus video: