ambiciozan cilj

Putin želi Evroazijsku uniju

Ruski premijer Vladimir Putin želi da bivše sovjetske republike okupi u Euroazijsku uniju, piše u članku kojim Putin obrazlaže svoju prvu spoljnopolitičku inicijativu, pripremajući se za povratak u Kremlj kao idući ruski predsjednik.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 10:25h

Nova unija bi počivala na postojećoj carinskoj uniji s Bjelorusijom i Kazahstanom koja će od iduće godine ukloniti sve prepreke trgovini i kretanju kapitala i radne snage između te tri zemlje.

"Nećemo stati na tome i postavljamo ambiciozan cilj: postizanje većeg nivoa integracije u Evroazijsku uniju", napisao je Putin u članku koji je danas izašao u listu Izvjestija.

Putin je prošli mjesec najavio da će učestvovati na predsjedničkim izborima u martu 2012., a sudeći po trenutnoj popularnosti, on će na njima i pobijediti.

Nova inicijativa objavljena je u trenutku kad se Rusija približava kraju 18-godišnjih pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

U svom tekstu Putin je otvoreno izrazio skepsu u vezi s tom organizacijom.

"Proces traženja novih globalnih razvojnih modela za razdoblje poslije krize veoma je otežan. U Svjetskoj trgovinskoj organizaciji postoje objektivne poteškoće", napisao je.

Putin je 2009. uzdrmao ruski pokušaj da uđe u WTO kad je najavio da će Rusija osnovati carinsku uniju s Bjelorusijom i Kazahstanom. I ovu novu inicijativu moraće da objasne članicama WTO-a.

Preporučujemo za Vas