Završena misija "trojke" u Atini

Grčka je uspjela da uvjeri svoje kreditore da su neki fiskalni promašaji posljedica puno dublje recesije nego što se očekivalo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 09:51h

Grčka i inspektori Europske unije (EU), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završili su pregovore oko sljedeće tranše iz prošle godine dogovorenog paketa pomoći toj zemlji opterećenoj velikim dugom, potvrdio je danas zamjenik grčkog ministra finansija Pantelis Oikonomu i naznačio da je dogovor postignut.

On je kazao da je Grčka uspjela da uvjeri svoje kreditore da su neki fiskalni promašaji posljedica puno dublje recesije nego što se očekivalo.

"Mislim da smo pročistili sve brojke i razbistrili stvari", rekao je Oikonomu.

Evropsku "Trojku" još očekuju dva sastanka u glavnoj grčkoj knjigovodstvenoj kancelariji kako bi i po drugi put provjerili neke brojeve i očekuje se da će u srijedu početi da pišu svoj izvještaj, dodao je grčki zvaničnik.

Grčka objavila da neće ostvariti ciljani deficit, dionice već pale zbog toga

Inspekcija nije samo usmjerena na brojke vezane za budžet 2011., već i na budžetske planove za razdoblje od 2012. do 2014. godine, kao i na napore da do 2015. Grčka od privatizacije zaradi 50 milijardi eura.

Da bi mogla da isplati svoje obaveze u oktobru, Grčkoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u maju 2010. godine. Stručnjaci navedenih evropskih institucija trebaju da procijene je li ovog puta vlada ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s tim ustanovama.

Grčka vlada je juče objavila da neće uspjeti da realizuje budžetski manjak koji su zacrtali EU i MMF. Budžetski deficit će ove godine dostići 8,5 posto BDP, što je više od zacrtanih 7,6 posto. Manjak će u 2012. biti smanjen na 6,8 posto BDP-a ali je i to je više od predviđenih 6,5 posto dogovorenih u zamjenu za finansijsku pomoć.

Evropske berze su već jutros oštro pale zbog ove objave.

Bonus video: