Britanska ministarka traži ukidanje Zakona o ljudskim pravima

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej predložila je ukidanje Zakona o ljudskim pravima jer "ometa" Ministarstva da deportuje osumnjičene za terorizam.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 18:04h

Tereza Mej je u intervjuu za britanski dnevnik Dejli Telegraf rekla da smatra da zemlja "ima određene probleme" sa tim zakonom, koji inkorporira Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Ja ovdje u ministarstvu vidim probleme koje imamo jer ne možemo da deportujemo ljude koji su vjerovatno osumnjičeni za terorizam. To se moglo vidjeti u slučaju nekih stranih kriminalaca koji su u Britaniji", rekla je ona.

U međuvremenu, u Mančesteru je u toku kongres Konzervativne partije, koji će trajati do 5. oktobra i očekuje se da će se tu povesti žestoka debata između torijevaca i njihovih liberalno demokratskih partnera, koji su veliki zagovornici ovoh zakona.

Prije samo dvije sedmice, zamjenik premijera i vođa liberal demokrata Nik Kleg insistirao je da Zakon o ljudskim pravima "sigurno ostaje", dok je ministar energetike Kris Han upozorio da će njegovoj stranci "biti prilično neprijatno" u koaliciji ukoliko se nade konzervativaca o ukidanju zakona ostvare.

Bonus video: