Zapadna Njemačka htjela od SSSR da kupi istok

Erhard je imao plan o ponovnom ujedinjenju Njemačke za koji bi "tokom deset godina plaćao dvije milijarde dolara godinšnje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2011. 12:41h

Bivša Zapadna Njemačka planirala je 60-ih godina prošlog vijeka da milijardama tadašnjih maraka isplati SSSR i ponovo ujedini dvije Njemačke, piše "Špigl".

Kancelar tadašnje Savezne Republike Njemačke, demohrišćanin Ludvig Erhard (1963-66) imao je plan o ponovnom ujedinjenju Njemačke za koji bi "tokom deset godina plaćao dvije milijarde dolara godinšnje", odnosno ukupno 100 milijardi dolara, rekao je jedan od članova tadašnje vlade, prenosi B92.

Taj "Erhardov plan" koji su SAD trebalo da podrže pred tadašnjim sovjetskim vođom Nikitom Hruščevim (1953-1964), pominje se u dokumentima američke CIA sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, piše "Špigl".

Međutim, američke diplomate su taj plan ocijenile "nezrelim i nerealnim" i nisu mnogo polagale u mogućnost njegove realizacije. Nastao u vreme Hladnog rata, "Erhardov plan" nije usvojen ni u vrijeme kada su odnosi Zapada i Istoka počeli da se poboljšavaju.

Podijeljena u četiri okupacione zone nakon Drugog svjetskog rata, a zatim 1949. u dvije države Saveznu Republiku i Njemačku Demokratsku Republiku, Njemačka je doživjela ponovno političko ujedinjenje tek 3. oktobra 1990.

Bonus video: