Obama lično naredio ubistvo jednog od lidera Al Kaide

„Ne mogu govoriti o detaljima operacije“, odgovorio je Obama na pitanje da li je naredio ubistvo Avlakija
91 pregleda 0 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.09.2011. 20:06h

Radikalni islamski sveštenik rođen u Americi i jedan od glavnih lidera Al Kaide Anvar al-Avlaki ubijen je u Jemenu.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama ocijenio je da je njegova smrt veliki udarac za Al Kaidu, prenio je BBC.

Avlaki, Amerikanac jemenskog porijekla, bio je u bjekstvu u Jemenu od decembra 2007. godine.

„Ne mogu govoriti o detaljima operacije“, odgovorio je Obama na pitanje da li je naredio ubistvo Avlakija.

Obama je, vjeruje se, prošle godine lično naredio njegovo ubistvo.

Bez detalja operacije

On je potvrdio da su SAD sarađivale sa Jemenom na pronalaženju Avlakija, ali odbio da govori o svojoj ulozi u njegovom ubistvu.

„Ne mogu govoriti o detaljima operacije“, odgovorio je Obama na pitanje da li je naredio ubistvo Avlakija.

U saopštenju jemenskog ministarstva odbrane se samo navodi da je Avlaki poginuo u Hašefu u provinciji Javf, oko 140 km istočno od glavnog grada, Sane, „sa nekoliko njegovih pratilaca“.

Američki i jemenski zvaničnici su kasnije identifikovali jednog od njih kao Samira Kana, američkog državljanina pakistanskog porijekla, koji je bio urednik onlajn magazina koji je promovisao ideologiju Al Kaide.

Lideri lokalnih plemena su ispričali agenciji AFP kako se Alvaki posljednjih nedjelja kretao na teritoriji Jemena kako bi izbjegao hvatanje.

Američki zvaničnici su saopštili da je konvoj u kome je bio Avlaki pogođen u napadu bespilotne letjelice CIA.

Al Kaida bez sigurnog utočišta

Obama je naglasio da je kao lider operacija u inostranstvu za AQAP, Avlaki, rođen 1971, imao „glavnu ulogu u planiranju i naređivanju ubistava nevinih Amerikanaca“ i da je, takođe, bio „direktno odgovoran za smrt velikog broja Jemenaca“.

Istakao je da je njegova smrt još jedna „važna etapa u ogromnim naporima da se porazi Al Kaida i njeni saveznici“ i pohvalio saradnju američke obavještajne službe i jemenskih snaga bezbjednosti.

„Ovo je novi dokaz da Al Kaida i njeni saveznici neće pronaći sigurno utočište bilo gdje u svijetu“, dodao je.

Jedan američki zvaničnik je izjavio za mrežu ABC da je američka obavještajna služba već neko vrijeme imala „veoma jak fokus“ na Avlakija, i čekala je šansu da napadne.

Taj neimenovani zvaničnik je rekao da je postojala „velika mogućnost da on bude napadnut“ na 10. godišnjicu napada 11. septembra, ali da ona „nikada nije sprovedena“.

Smatra se da je Avlaki imao bitnu ulogu u pokušaju da se raznese jedan avion na Božić 2009. u Detroitu i kada su dvije bombe, smještene u punjenja štampača, unijete u američke kargo avione 2010. godine. Oni su presretnuti u Velikoj Britaniji i Dubaiju.

Najveći udarac poslije Osame bin Laden

On je, takođe, umiješan u ubistva u američkoj vojnoj bazi u Fort Hudu, Teksasu 2009. i neuspjelom bombaškom napadu na njujorški Tajms skver 2010.

Iz Vašingtona je saopšteno i da je Avlaki pokušao da u napadima upotrijebi biološke otrove, poput cijanida i ricina.

Nekoliko sedmica kasnije, preživio je vazdušni napad u provinciji Šabva, u kojem je najmanje 30 ekstremista izgubilo život.

On je takođe živio u Velikoj Britaniji od 2002. do 2004, gdje je nekoliko mjeseci podučavao muslimansku mladež.

U snimku koji je postavljen u novembru prošle godine, Avlaki je pozvao na ubijanje Amerikanaca, u kome ističe da su oni iz „partije đavola“.

Nekoliko sedmica kasnije, preživio je vazdušni napad u provinciji Šabva, u kojem je najmanje 30 ekstremista izgubilo život.

„Ovo je najveći udarac Al Kaidi od ubistva Osame bin Ladena“, ocijenio je novinar BBC-a Frenk Gardner, i dodao: „Avlaki je bio harizmatičan propovjednik i govorio je tečno engleski jezik, pa će Al Kaidi možda biti teško da ga zamijeni“.

Bonus video: