Medvedev: Rusi više vole Putina od mene

Ruski predsjednik je u intervjuu, takođe, odbacio mogućnost da se ishod predstojećih izbora zna unapred
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 10:50h

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da se neće kandidovati za drugi predsjednički mandat jer smatra da građani Rusije više vole premijera Vladimira Putina.

Medvedev je u intervjuu za tri državna ruska televizijska kanala koji će biti emitovan danas popodne, naveo da Putin ima veći politički autoritet i bolji rejting, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

"Iz nekog razloga niko ne priča o ovome. Ali, u stvari, to su veoma praktične, važne stvari koje svaki političar treba da uzme u obzir ako želi da doprinese svojoj zemlji", rekao je Medvedev u intervjuu koji će biti emitovan danas.

Medvedev je predložio prošle subote na kongresu vladajuće partije Jedinstvene Rusije premijera Putina za kandidata na predsjedničkim izborima u martu 2012. godine, a Putin je prethodno saopštio da će Medvedev voditi listu stranke na parlamentarnim izborima u decembru ove godine.

Medvedev je dodao da je "spreman da se angažuje u praktičnim poslovima vlade" a to je protumačeno da će on biti novi premijer Rusije, odnosno da će on i Putin zamijeniti sadašnje rukovodeće funkcije.

Ruski predsjednik je u intervjuu, takođe, odbacio mogućnost da se ishod predstojećih izbora zna unapred.

"Kako može da bude odlučeno unapred? Na izborima, ljudi biraju, i to nisu prazne riječi, to se tako dešava. Svaki političar može da propadne na izborima. U istoriji naše zemlje, kao i drugih država, to se desilo više nego jednom", rekao je ruski predsjednik.

Putin je predložio Medevdeva (46) 2008. godine za predsjednika države pošto nije mogao da se kandiduje za uzastopni treći predsjednički mandat.

Reformom Ustava 2008. godine, dužina predsjedničkog mandata će od 2012. godine biti šest umjesto četiri godine. Teorijski gledano, Putin (58) bi mogao da se kandiduduje i 2018. i tako ostane na vlasti do 2024. godine.

Do izbora 2008. godine Medvedev je bio premijer, a Putin predsjednik Rusije

Bonus video: