Poljska pokušava da oživi Istočno partnerstvo

Na samitu bi trebalo da bude usvojena deklaracija kojom se taj projekt istočnog partnerstva, koji je EU prihvatila 2009. godine, ponovo vraća sa margina u žižu interesovanja.
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 18:34h

Svečanom večerom u Centru nauke Kopernik u Varšavi sa poljskim predsjednikom Bronjislavom Komorovskim i premijerom Donaldom Tuskom kao domaćinima večeras je počeo dvodnevni samit Istočnog partnerstva Evropske unije.

Na samitu, koji treba da obnovi projekat približavanja EU bivših sovjetskih republika, učestvuju visoki zvaničnici 33 države. Pored predstavnika članica EU, u Varšavi su predsjednici Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana.

Bjelorusiju predstavlja samo ambasador, pošto je Minsk odbio da pošalje ministra spoljnjih poslova kada nije pozvan predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji u EU ima status persone non grate.

Samitu u Varšavi prisustvuju predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Poljski premijer Tusk i Van Rompej su u ime EU upozorili danas Bjelorusiju da ne može da očekuje od EU nikakve ustupke dok ne pusti političke zatvorenike i uhapšene opozicionare iz zatvora.

"To što sam danas čuo od predstavnika beloruske opozicije jak je razlog da ponovo svom snagom poručimo - sa naše strane neće biti nikakvih ustupaka, nikakvih gestova prema režimu Aleksandra Lukašenka, dok ne budu pušteni svi politički zatvorenici", kazao je Tusk.

"Ne možemo da se angažujemo da pomognemo Bjelorusiji dok ne vidimo izraziti napredak u poštovanju ljudskih prava u toj zemlji a to je oslobađanje svih političkih zatvorenika", poručio je Van Rompej.

Sa predstavnicima bjeloruske opozicije neplanirano će se nakon večere sresti i njemačka kancelarka Angela Merkel, javio je poljski radio.

Na samitu bi trebalo da bude usvojena deklaracija kojom se taj projekt istočnog partnerstva, koji je EU prihvatila 2009. godine, ponovo vraća sa margina interesovanja u žižu.

Zapadne članice EU, sem Njemačke, ne pokazuju preveliko interesovanje za bivše članice SSSR-a i do sada nijesu bile voljne da im pruže naznake da bi partnerstvo u tom projektu moglo da se završi i članstvom u EU.

Bonus video: