Grčki demonstranti blokirali ministarstvo finansija

Nezadovoljni građani su, blokirali i ulaze ministarstava unutrašnjoh poslova, pravde, zdravstva i poljoprivrede
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 12:18h

Grupa od nekoliko stotina građana blokirala je ulaze ministarstva finansija kao i još nekoliko ministarstava u Atini uoči početka pregovora sa "evropskom trojkom" o davanju novog kredita Grčkoj kako bi se izbjegla finansijska paraliza zemlje.

Grupa protestanata je rekla policiji da želi da spriječi ministra finansija Evangelosa Venizelosa da održi sastanak sa inspektorima Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Zaposleni u javnom prevozu u Atini već danima ne rade, dok vodeći sindikati u javnom i privatnom sektoru za početak oktobra najavlju opšti štrajk

U vodećoj sindikalnoj konfederaciji zaposlenih u javnom sektoru ADEDY su istakli da je ovaj protest organizovan uoči dolaska "trojke" u Atinu koja treba da ocijeni "varvarske mjere" kojima su uvedeni novi porezi na nepokretnosti, smanjenje plata i radnih mjesta i povećanje drugih poreza.

Parlament je u utorak uveče usvojio nove mjere štednje što su finansijske institucije postavile kao preduslov za dobijanje nove tranše kredita od osam milijardi eura kako bi se izbjegao bankrot zemlje.

MMF i evropske finasijske institucije su sredinom godine odobrile Grčkoj "paket pomoći" od 110 milijardi eura, ali je dodjela zajmova uslovljena još oštrijim mjerama štednje, što je izazvalo oštre proteste građana i sindikata.

Zaposleni u javnom prevozu u Atini već danima ne rade, dok vodeći sindikati u javnom i privatnom sektoru za početak oktobra najavlju opšti štrajk.

Nezaposlenost u Grčkoj će dostići 26 odsto

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj će se naredne godine popeti na 26 odsto, predviđa studija Instituta za istraživanje rada, koji je sastavni dio Opšte konferencije grčkih radnika.

Grčka je u maju 2010. postala prva zemlja koja je zatražila međunarodnu finansijsku pomoć

Visoka nezaposlenost, prema Institutu, ugrožava socijalni mir u zemlji.

"Govorimo o 1,3 miliona nezaposlenih u zemlji sa 11,3 miliona stanovnika", precizirao je direktor Instituta Savas Robolis.

Institut pretpostavlja da će Grčka privreda ponovo ostvariti rast tek 2015. Tokom 2010. je bruto domaći proizvod (BDP) u toj zemlji pao za 4,5 odsto, a za ovu godinu se očekuje pad od 5,3 odsto.

Grčka je u maju 2010. postala prva zemlja koja je zatražila međunarodnu finansijsku pomoć. U zamjenu za međunarodnu finansijsku pomoć, Grčka mora da ispuni niz uslova, naročito da privatizuje državne firma i da uvede mjere štednje sa ciljem da smanji zaduženost.

Te mjere obuhvataju na primjer smanjenje plata u državnom sektoru i penzija i povećanje poreza, što ima negativan uticaj na privrednu aktivnost i izaziva proteste građana Grčke.

Bonus video: