Grčka usvojila predlog novog poreza na nekretnine

Većina od 300 članova parlamenta je glasala u prilog tom predlogu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 07:22h

Grčki parlament usvojio je kontroverzni predlog novog poreza na nekretnine čiji je cilj povećanje budžetskog prihoda u vrijeme kada ta zemlja nastoji da ostvari fiskalne ciljeve i dobije ključnu sledeću tranšu iz međunarodnog zajma za spasavanje koji će je spasti od bankrotstva.

Većina od 300 članova parlamenta je glasala u prilog tom predlogu, prenijela je agencija AP.

Plan za uvođenje novog poreza na nekretnine objavljen je ranije ovog mjeseca nakon što su međunarodni inspektori prekinuli provjeru sprovođenja grčkih reformi zbog neispunjavanja ciljeva i kašnjenja sa primenom mjera stroge štednje.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je prije glasanja priznao da je novi porez veliko opterećenje, ali da vlada nije imala drugi izbor do da ga uvede jer nastoji da smanji budžetski deficit

Kreditori Grčke, međutim, zahtijevaju da vlada u Atini preduzme nove mjere za pribavljanje budžetskog prihoda. Novi porez će se plaćati preko računa za električnu struju kako bi se državi olakšalo prikupljanje, umjesto da ide posredstvom glomaznog i neefikasnog grčkog poreskog sistema.

Oni koji budu odbili da plaćaju taj porez suočiće se sa isključenjem struje.

To dodatno oporezivanje je duboko razljutilo Grke koji su već duže od godinu dana pogođeni strogim mjerama štednje, uključujući sniženje plata i penzija i opšte povećanje poreza. Radnički sindikati državne elektroenergetske kompanije su zaprijetili da neće prikupljati taj porez.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je prije glasanja priznao da je novi porez veliko opterećenje, ali da vlada nije imala drugi izbor do da ga uvede jer nastoji da smanji budžetski deficit.

"Jasno je da će biti onih koji neće biti u stanju da plaćaju taj namet na nekretnine i taj problem će biti riješen. Najznačajnije je, međutim, da ostvarimo ciljeve koje smo dogovorili za 2011. i 2012.", rekao je Venizelos.

Bonus video: