EU podržava uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, poziva na suzdržanost

Dodala je da je neophodno da se barikade, koje sprečavaju slobodno kretanje uklone i da EU podržava uklanjanje barikada
0 komentar(a)
sjever Kosova, Kfor, Foto: Beta
sjever Kosova, Kfor, Foto: Beta
Ažurirano: 27.09.2011. 17:03h

Evropska unija podržava napore Kfora i Euleksa da smire situaciju, oštro osuđuje nasilje protiv međunarodne zajednice na sjeveru Kosova i poziva sve na suzdržanost i odgovornost, saopštila je Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika za bezbjednost i spoljnu politiku Eu-a, Ketrin Ešton.

Dodala je da je neophodno da se barikade, koje sprečavaju slobodno kretanje uklone i da EU podržava uklanjanje barikada.

Konstatovala je da se situacija na sjeveru Kosova još mijenja i da su još u fazi provjere informacija.

To je jedina reakcija iz evropskih i NATO institucija koja se tiče incidenta u kojem su ranjena 4 vojnika KFOR-a i pet civila srpske nacionalnosti.

Usprkos ovom dešavanju, evropski izvor rekao nam je da očekuju da se razgovori između Beograda i Prištine nastave, prema predviđenom dnevnom redu, a to znači o telekomunikacijama, električnoj energiji i učestvovanju Kosova na međunarodnim sastancima.

Sastanak treba da započne u 17 i 30 u zgradi Savjeta ministara na briselskom trgu Šuman. Obje delegacije su na putu za Brisel.

Od rezultata razgovora zavisi da li je preporuka Evropske komisije za napredovanje Srbije u evropskim integracijama osigurana ili bi čak i preporuka za kandidaturu mogla da se dovede u pitanje.

Bonus video: