Papandreu: Grčka preduzima "nadljudske napore" protiv krize

Grčke vlasti tvrde da im je sledeća tranša od osam milijardi eura potrebna ovog mjeseca za isplatu plata i penzija
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 11:34h

Premijer Grčke Jorgos Papandreu izjavio je danas da njegova zemlja preduzima "nadljudske napore" da smanji svoj ogromni dug i apelovao na kritičare da obustave "napade i prezir"

Papandreu je na konferenciji u Berlinu u organizaciji nemačkog udruženja poslodavaca BDI istakao da su kritike usmjerene prema zvaničnoj Atini "veoma frustrirajuće", prenijela je agencija AFP.

"To je frustrirajuće ne samo ne političkom nivou, na kojem se nadljudskim naporima ispunjavaju ambiciozni ciljevi u vreme sve dublje recesije, nego i za građane Grčke, koji se žrtvuju i prolaze kroz teške promjene", naveo je grčki premijer, koji bi popodne trebalo da se sastane sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Samo tražimo poštovanje za nešto što su činjenice. Ako ljudi budu osjećali samo napade i prezir, onda ova kriza neće predstavljati priliku, nego izgubljen slučaj. Odlučni smo da iz ovoga izađemo sa uspjehom", rekao je Papandreu i dodao da će biti potrebne godine da se sprovedu te velike promjene.

Grčka čeka da međunarodni revizori ove sedmice nastave inspekciju sprovođenja mjera za smanjenje duga, nakon čega će donijeti odluku o isplati sledeće tranše pomoći od ukupno 110 milijardi eura.

Grčke vlasti tvrde da im je sledeća tranša od osam milijardi eura potrebna ovog mjeseca za isplatu plata i penzija.

"Mogu da garantujem da će Grčka ispuniti sve svoje obaveze. Obećavam vam da ćemo mi Grci uskoro ponovo ostvarivati rast i prosperitet nakon ovog bolnog perioda", istakao je Papandreu.

Bonus video: