Sveštenik sa pištoljem odustao od kandidature za predsjednika Rusije

Njegova "Doktrina 77" u devet tačaka, predstavljena je kao "program ruske imperije", u kome ruski narod ima posebnu misiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 07:01h

Sveštenik Jovan Ohlobistin, takođe reditelj i glumac, koji je početkom septembra najavio da će se kandidovati za predsjedničke izbore u Rusiji u proljeće naredne godine, saopštio je da odustaje od kandidature, javila je Vjersko-informativna agencija (VIA).

Prema njegovoj izjavi, od Moskovske patrijaršije nije još dobio blagoslov. Crkva je o njegovoj namjeri trebalo da zauzme stav tek na sljedećem zasijedanju Sinoda tokom oktobra.

Njegova spremnost za kandidaturu nije naišla na simpatije u ruskoj javnosti, a sveštenik se predstavio kao autokratski i monarhistički nastrojen, bez ozbiljnih ideja i programa.

Njegova "Doktrina 77" u devet tačaka, predstavljena je kao "program ruske imperije", u kome ruski narod ima posebnu misiju a Moskva ulogu "Trećeg Rima".

Poseban značaj ima porodica, sam Ohlobistin ima sedmoro dece. Zalaže se za legalizaciju oružja, građanin treba da je u stanju da se brani od bandita i huligana, a on tvrdi da "neprestano nosi pištolj".

Moskovska patrijaršija, ne želeći ni bezizglednog protivkandidata u mantiji Vladimiru Putinu, odvraćala je posljednjih dana Ohlobistina od kandidovanja.

Rečeno je da klerik u izuzetnim slučajevima (kao u Ukrajini) može da se kandiduje za zakonodavnu vlast, ali ne i izvršnu.

Jedan od najbližih i najuticajnijih saradnika patrijarha Kirila, Vsevolod Čaplin, izjavio je da "kandidatura oca Jovana nije dobra ideja

Bonus video: