AFERA KARAČI

Jelena Karađorđević: Moj bivši muž je skupljao mito za Sarkozija

Ispričala je da je Gober (60) u periodu 1994-95, pet ili šest puta godišnje odlazio u Ženevu gdje bi pokupio „vreće novca“
0 komentar(a)
25.02.2019. 20:34h

Bivša supruga nekadašnjeg saveznika predsjednika Francuske Nikole Sarkozija, koja ima plemićko porijeklo, javno je optužila bivšeg muža da je 1990-ih često putovao u inostranstvo da bi prikupio „vreće novca“ za nelegalne političke fondove, prenio je „Independent”.

U svom prvom javnom komentaru na temu ovog političkog skandala, jugoslovenska princeza Jelena Karađorđević (50) takođe je kazala da joj je muž prijetio da će joj oduzeti starateljstvo nad djetetom i da će „završiti u azilu“ ukoliko suviše slobodno bude razgovarala sa nezavisnim istražiteljima.

Princeza Jelena, praunuka posljednjeg italijanskog kralja po jednoj i praunuka mlađeg brata kralja Petra po drugoj liniji, postala je jedna od ključnih figura u takozvanoj aferi „Karači“ otkako su njen muž Tjeri Gober i Nikola Bazire, Sarkozijev kum i saradnik, uhapšeni prošle nedjelje i zvanično optuženi da su zloupotrebili položaj prilikom sklapanja ugovora o prodaji oružja vrijednih više milijardi dolara.

U intervjuu za list „Mond“ i radio Evropa 1, princeza je potvrdila navode iz izjave koju je dala policiji i magistratima koji su je ranije ovog mjeseca ispitivali.

Ispričala je da je Gober (60) u periodu 1994-95, pet ili šest puta godišnje odlazio u Ženevu gdje bi pokupio „vreće novca“.

Izbjegavao carinu

Princeza je dodala da se Gober, koji je u to vrijeme bio drugi čovjek u Sarkozijevom kabinetu, uvijek vraćao preko Londona kako bi izbjegao „carinsku kontrolu na francusko-švajcarskoj granici“.

Takođe je kazala da je njen tadašnji muž pričao o predaji tog novca Bazireu, zaduženom za upravljanje finansijama tokom kampanje tadašnjeg premijera Eduarda Baladira, koji se bezuspješno kandidovao na predsjedničkim izborima 1995.

U toku je istraga navoda da je Baladirova kampanja finansirana novcem od mita koje je francuska komisija za naoružanje dobila tokom sklapanja ugovora o prodaji oružja Pakistanu i Saudijskoj Arabiji.

Bazire je 2004. bio kum na vjenčanju predsjednika Sarkozija sa Karlom Bruni. Jelisejska palata je „kao politički motivisane“ odbacila navode da je Sarkozi bio povezan sa nelegalnim finansiranjem kampanje.