Ljevica odnijela pobjedu u francuskom Senatu

Ne može se reći kako će ova pobjeda ljevice ugroziti Sarkozijevu administraciju jer će ona i ubuduće moći da se oslanja na Narodnu skupštinu, koja je po ustavu važnija od Senata
0 komentar(a)
Senat Francuske, Foto: Rferl.org
Senat Francuske, Foto: Rferl.org
Ažurirano: 25.09.2011. 20:30h

Francuska ljevica je odnijela istorijsku pobjedu osvojivši prvi put u više od pola vijeka apsolutnu većinu u Senatu, gornjem domu parlamenta, sedam mjeseci prije predsjedničkih izbora.

"25. septembar ući će u istoriju. Ljevica je uspjela u političkoj smjeni" u Senatu, izrazio je zadovoljstvo Žan-Pjer Bel, lider grupe socijalističkih senatora koji teoretski može zamijeniti Žerara Laršera iz Sarkozijeve stranke desnog centra UMP na dužnosti predsjednika Senata.

Prema rezultatima izbora ljevičarski kandidati preuzeli su od desnih stranaka najmanje 23 mjesta koja su im u Senatu osigurala apsolutnu većinu po prvi put od 1958. godine, rekao je lider socijalista za agenciju Frans Pres.

Socijalista Žan-Pjer Bel teoretski može zamijeniti Žerara Laršera iz Sarkozijeve UMP na dužnosti predsjednika Senata

Riječ je o indirektnim izborima na kojima su svoje glasovi dali takozvani "superglasači" - desetine hiljada lokalnih zvaničnika, koji su to pravo dobili kroz pobjede na prethodno održanim lokalnim izborima.

Ne može se reći kako će ova pobjeda ljevice ugroziti administraciju Nikole Sarkozija u sprovođenju njene politike. Naime, aktuelna vlada desnog centra će i ubuduće moći da se oslanja na Narodnu skupštinu, koja po ustavu ima važniju ulogu od Senata.

Bonus video: