EU: Velika zabrinutost zbog većeg broja lažnih azilanata

Ukidanje viza je jedno od najvećih dostignuća u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, kaže Tove Ernst
0 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.09.2011. 19:56h

Evropska komisija (EK) i neke članice EU zabrinute su zbog porasta broja "lažnih azilanata" iz nekih zemalja Zapadnog Balkana i zato je komesarka za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem od vlada Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije zatražila da odgovore šta "neodložno čine" da se to spriječi i izbjegnu loše posljedice po bezvizni režim.

To je agenciji Beta prenijela Tove Ernst, zvaničnik u kabinetu komesarke Malmstrem, rekavši da je do nedavnog povećanja broja državljana nekih zemalja Zapadnog Balkana, kojima je EU ukinula vize, "posebno došlo u Njemačkoj, Belgiji i Švedskoj, pa i u nekim drugim članicama EU, poput Luksemburga".

"Komesarka Malmstrem je veoma zabrinuta zbog broja neutemeljenih zahtjeva za azil koji su podnijeli državljani nekih zemalja Zapadnog Balkana u jednom broju zemalja članica EU", podvukla je Tove Ernst.

"Jer je ukidanje viza", dodala je Tove Ernst, "jedno od najvećih dostignuća u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i komesarka Malmstrem je lično preuzela obavezu i odgovornost da očuva proces vizne liberalizacije".

Tove Ernst je prenijela stav EK da "mora da bude jasno da ukoliko neke zemlje Zapadnog Balkana ne ispunjavaju obaveze i brzo i valjano ne odgovore na ispoljenu zabrinutost zemalja članica EU zbog porasta broja neosnovanih zahtjeva za azil, dostignuća vizne liberalizacije mogu biti dovedena u opasnost".

Ona je dodala da je Sesilija Malmstrem prije nekoliko dana uputila pisma ministrima unutrašnjih poslova Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, "sa zahtjevom da obavijeste EK o praktičnim mjerama koje su primijenili u vezi s povećanjem broja azilanata u zemljama članicama EU".

"Evropska komesarka Malmstrem se nada da će biti preduzete odgovarajuće i neodložne mjere za ovakvu situaciju i traži punu podršku i angažovanje zemalja Zapadnog Balkana kako bi se izbjeglo da nepovoljni razvoj događaja dovede u opasnost inače uspješan proces" vizne liberalizacije.

Po riječima zvaničnika u kabinetu komesarke Malmstrem, "idući sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa, 3. i 4. oktobra na Ohridu, biće prilika da se razmotri trenutno stanje".

Bosni prijeti privremeno vraćanje viznog režima

Tove Ernst je rekla i da ne može da se upušta u osvrte na pisanje nekih medija u BiH koji tvrde da EK i neke članice EU smatraju da iz te zemlja dolazi najveći broj "lažnih azilanata" i da zato Bosni može privremeno biti vraćen vizni režim EU.

EU je u junu, pored posebnog mehanizma nadzora vizne liberalizacije za Zapadni Balkan, usvojila i "zaštitnu odredbu" za "vanredne prilike" kada može privremeno na više mjeseci biti ukinut režim za neku zemlju u slučaju da poraste broj građana koji taj režim zloupotrebljavaju, odnosno zaprijeti opasnost po bezbijednost članica EU.

Bonus video: