BORAVAK U NJEMAČKOJ

Papa: Komunizam imao efekat kisele kiše

Pitanje kiselih kiša je osjetljivo pitanje u istočnom dijelu Njemačke zbog zagđenosti koja utiče na zdravlje i životnu sredinu
0 komentar(a)
Papa Benedikt XVI, Foto: Beta/AP
Papa Benedikt XVI, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.09.2011. 20:17h

Papa Benedikt XVI pokušao je da pomiri vjerske i geografske podjele u svojoj domovini, pohvalivši vjernike u bivšoj Istočnoj Njemačkoj jer su izdržali komunistički efekat „kisele kiše”, poslije čega se obratio okupljenim katolicima koji su ga pozdravili na zapadu zemlje, javio je Rojters.

Na misi održanoj na glavnom trgu u Erfurtu, gdje katolici čine samo oko sedam procenata stanovništva, papa je pohvalio istočne Njemce koji su ostali lojalni crkvi tokom represivnih godina pod nacistima i komunistima.

„Morali ste izdržati prvo smeđu, a onda crvenu diktaturu koje su na hrišćansku vjeru djelovale kao kisela kiša”, kazao je katolički poglavar.

Pitanje kiselih kiša je osjetljivo pitanje u istočnom dijelu Njemačke zbog zagđenosti koja utiče na zdravlje i životnu sredinu.

Rojters je prenio da je papa kasnije pozdravio okupljene u Frajburgu, posljednjem mjestu koje je posjetio u okviru četvorodnevnog boravka u Njemačkoj.

Oko dva sata prije mise jedan muškarac je sa dva hica pucao na obezbjeđenje u Erfurtu, očigledno protestujući protiv strogih mjera kontrole koje je sprovodila policija. Vatikan je saopštio da papa ni u jednom momentu nije bio u opasnosti.

U većinski protestantskom Berlinu u Erfurtu, papa nije okupio mnogo ljudi. U Berlinu su organizovani bučni protesti protiv moralnih stavova crkve i skandala sa seksualnim zlostavljanjem koji su potresli tu instituciju.

Za razliku od ovih gradova, u Frajburgu su juče hiljade ljudi mahale žutim i bijelim vatikanskim zastavama i pozdravljali papu koji je prolazio u papamobilu prema trgu ispred katedrale.

Benedikt je u petak uveče u Erfurtu održao iznenadni sastanak sa žrtvama seksualnog zlostavljanja. Crkveni zvaničnici juče su kazali da su se sa papom sastala tri muškarca i dvije žene koji su izabrani između mnogo žrtava iz svih krajeva Njemačke koje su tražile sastanak.

„Atmosfera na sastanku je bila prilično opuštena”, kazao je na konferenciji za novinare portparol Vatikana Federiko Lombardi. „Papa je kazao da se saosjeća sa bolom žrtava i da će crkva uraditi sve da spriječi da se tako nešto ponovi u budućnosti”.

Žaljenje zbog žrtava

Otac Hans Langenderfer generalni sekretar njemačke biskupske konferencije kazao je da je atmosfera na sastanku bila „ispunjena emocijama” i da su neke od žrtava plakale.

Oko 700 Njemaca zahtijevalo je odštetu jer su bili žrtve zlostavljanja od strane sveštenika i crkvenog osoblja. Prošle godine crkvu je napustilo rekordnih 181.000 Njemaca, mnogi protestujući zbog skandala sa zlostavljanjem.

U intervjuu za Njemački radio portparol njemačke crkve Matias Kop je odbacio kritike zbog toga što crkva plaća 30 miliona eura za posjetu pape, dok izdvaja samo dva miliona za odštetu za oko 700 žrtava.

On je kazao da je 30 miliona eura bilo potrebno za održavanje misa na otvorenom kojima je prisustvovalo oko 260.000 vjernika.

Kop je dodao da su protesti protiv pape bili „prilično mali”, te da su u Berlinu očekivali da će se okupiti oko 20.000 ljudi, a pojavilo ih se samo 8.000-9.000. „U Erfurtu ih je bilo oko 200. Papa zna za te događaje i prilično ih je hladno podnio“, kazao je Kop.

Preporučujemo za Vas