ISTOK - ZAPAD

Benedikt XVI: Sa pravoslavcima smo najbliži

Što se ekumenizma tiče, neki sa tim «imaju problem», posebno na Istoku, u bivšim komunističkim zemlja, gde su do skoro bili neslobodni, rekao je mitropolit Avgustinos
0 komentar(a)
Papa Benedikt XVI, Foto: Beta/AP
Papa Benedikt XVI, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.09.2011. 19:19h

Papa Benedikt XVI, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Njemačkoj, sastao se u Frajburgu sa najvišim predstavnicima pravoslavnih i orijentalnih crkava Nemačke.

Delegaciju je predvodio mitropolit Carigradske patrijaršije za Nemačku Avgustinos, prenosi Via.

Prema danas objavljenoj procjeni, u Nemačkoj živi oko 1,6 miliona pravoslavaca.

Papa se zahvalio na mogućnosti «prijateljske razmjene mišljenja».

"Rado ću ponoviti to što sam i na drugim mjestima govorio, među hrišćanskim crkvama i zajednicama pravoslavlje nam je najbliže. Katolici i pravoslavni imaju istu drevnu crkvenu strukturu. Tako se možemo nadati da nije daleko dan kada ćemo zajedno slaviti evharistiju».

Avgustinos: Papstvo je problem

Pred susret sa papom Benediktom, mitropolit Avgustinos je izjavio da katolici i pravoslavni decenijama vode «dijalog ljubavi i istine», dijalog je «zadovoljavajući», mada se lakše postiže ljubav, nego istina.

Kako je rekao, za pravoslavlje je «papstvo problem».

Što se ekumenizma tiče, neki sa tim «imaju problem», posebno na Istoku, u bivšim komunističkim zemlja, gde su do skoro bili neslobodni. Oni su kako protiv Zapada, tako i protiv ekumenizma, protokom vremena stanje će se izmeniti, rekao je mitropolit Avgustinos.

Preporučujemo za Vas