Papa od sjutra u posjeti Njemačkoj

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI boraviće od sjutra do subote u Njemačkoj i posjetiti Berlin, Erfurt i Frajburg. Poslanici Socijaldemokratske partije, Zelenih i Ljevice najavilo je bojkot govora pape u Bundestagu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 13:02h

Nekadašnji njemački kardinal Jozef Racinger (Josef Ratzinger) posjetu počinje sjutra u Berlinu susretima sa predsjednikom Njemačke Kristijanom Vulfom (Christian Wulff) i saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

Tokom sjutrašnjeg popodneva je na dnevnom redu najspornija tačka papine posjete Njemačkoj - govor u Njemačkom Bundestagu.

Oko stotinu poslanika Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Zelenih i Ljevice najavilo je bojkot govora pape u Bundestagu. Oni smatraju da je njegov dolazak u Skupštinu protivrječan dosljednoj odvojenosti crkve od države, i religijskoj neutralnosti parlamenta u Njemačkoj.

Dio poslanika najavio je da će se pridružiti demonstracijama protiv pape koje je za sjutra najavilo više od 60 udruženja organizovanih u savez "Papa dolazi".

Ta grupacija kritikuje stavove katoličke crkve prema homoseksualcima, ženama, kontracepciji i skandalu seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih sveštenika, i ne odobrava papin nastup u Bundestagu.

Kancelarka Merkel, šefica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i kćerka protestantskog sveštenika, uoči papine posjete istakla je značaj ekumenizma navodeći da "stalno iznova mora da se podsjeća na ono zajedničko u hrišćanskom vjerovanju".

"Gdje je bog, tamo je i budućnost"

Sjutra uveče Benedikt XVI će služiti misu za oko 70.000 ljudi na Olimpijskom stadionu u Berlinu gdje će mu domaćin biti gradonačelnik Berlina Klaus Voverajt (Wowereit).

Taj socijaldemokratski političar - katolik u pretežno protestantskom Berlinu, još u prvom mandatu je objelodanio da je homoseksualac - i, kao izuzetno popularan među Berlincima, potom još dva puta dobio izbore.

U glavnom gradu Njemačke živi oko 3,5 miliona ljudi, od toga 50.000 katolika i 250.000 muslimana. Katolička crkva je posjetu Njemačkoj organizovala pod motom "Gdje je bog, tamo je i budućnost".

Iz Berlina papa odlazi u Erfurt - na istoku i Frajburg - na zapadu Njemačke. Organizatori posjete računaju da će na misama koje će on tamo održati, biti po oko 100.000 ljudi, među njima i mnogo vjernika iz Poljske, odnosno Francuske.

Katolička crkva je saopštila da će posjeta pape koštati oko 30 miliona eura. Njemačke vlasti nisu saopštile svoje rashode za tu posjetu, ali su ukazaale da za Benedikta XVI važi najveći stepen bezbjednosnih mjera koji se primjenjuje za samo pet svjetskih zvaničnika kada posjećuju Njemačku.

Ankete

Ankete uoči papine posjete pokazuju da samo svaki peti Njemac smatra papine riječi značajnim, a među njemačkim katolicima samo 37 odsto je uvjereno da su papine riječi od važnosti.

Oko 11 odsto Njemaca smatra da je Katolička crkva u dobrom stanju, 71 odsto smatra da su joj potrebni liberalizacija i otvaranje. Tek svaki treći Njemac vjeruje da sadašnji papa može da podstakne modernizaciju crkve, 37 odsto smatra da će papina posjeta samo pojačati konzervativne pozicije katoličke crkve.

Prošle godine njemačka katolička crkva je prvi put registrovala više napuštanja crkve, nego krštenja. Prevashodno zbog skandala vezanog za zataškavanje seksualne zloupotrebe djece u katoličkim školama i drugim institucijama, crkvu je napustilo skoro 182.000 ljudi. Te godine je kršteno 171.300 novih katolika.

Benedikt XVI je deveti njemački papa, ali prvi Njemac na mjestu poglavara Rimokatoličke crkve poslije Hadrijana Šestog koji je bio papa od 1522. do 1523. godine.

Bonus video: