Veliki protesti u Jermeniji: Premijer neće da ode, kaže da je potreban državi

U Jermeniji se deset dana održavaju protesti zbog imenovanja bivšeg šefa države Serža Sargasjana za premijera
68 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2018. 19:44h

Lider opozicije u Jermeniji Nikola Pašinjan, glavni protivnik premijera Serža Sargasjana, uhapšen je danas tokom protesta u Jeveranu, saopštila je policija.

Osim Pašinjana, policija je uhapsila još dvojicu opozicionara i skoro 200 demonstranata, izazvavši kritike Evropske unije nakon što su učesnici protesta zahtijevali da premijer Serž Sarksjan (63) podnese ostavku. Ulicama Jerevana odzvanjanju sirene automobila u sklopu nove tehnike demonstranata da izraze nezadovoljstvo, javlja agencija Asošiejted pres.

U Jermeniji se deset dana održavaju protesti zbog imenovanja Sargasjana za premijera.

Demonstranti optužuju Sarksjana da je uzurpirao vlast nakon što ga je parlament nedavno imenovao za premijera poslije 10 godina na dužnosti predsjednika. U najvećoj političkoj krizi u posljednjoj deceniji, desetine hiljada negovih protivnika marširale su Jerevanom, blokirajući ulice. Protesti, mada do sada mirni, prijete da destabilizuju ključnu rusku saveznicu u problematičnom regionu.

Kritičari optužuju Sarksjana da predugo vlada državom od oko tri miliona stanovnika i da je previše blizak sa Rusijom koja ima vojne baze u Jermeniji, kao i da ne pokušava da iskorijeni korupciju.

Sarkasjan tvrdi da je potreban državi i da njegova partija uživa veliku podršku naroda.

Galerija

Bonus video: