Prva žena na čelu gornjeg doma ruskog parlamenta

Matvienkova koja je bliska ruskom premijeru Vladimiru Putinu, bila je jedini kandidat za predsjednika Savjeta federacije i izabrana je sa 140 glasova za.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 11:08h

Bivša guvernerka Sankt Peterburga Valentina Matvienko izabrana je danas za predsjednicu gornjeg doma ruskog parlamenta Savjeta federacije i postala prva žena na toj funkciji.

Matvienkova koja je bliska ruskom premijeru Vladimiru Putinu, bila je jedini kandidat za predsjednika Savjeta federacije i izabrana je sa 140 glasova za. Jedan poslanik je bio uzdržan, a niko nije glasao protiv.

Ova 62-ogodišnjakinja je tako formalno postala treća ličnost u državi, poslije predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Putina, mada su joj ovlašćenja ograničena.

"Nisam za revolucije. Nisam pristalica radikalnih i populističkih odluka", rekla je Matvienkova u parlamentu.

Medvedev je krajem juna predložio Matvienkovoj mjesto predsjednice Savjeta federacije nakon smjenjivanja Sergeja Mironova.

Razlog za smjenjivanje bila je javna oštra kritika koju je Mironov uputio vlastima Sankt Peterburga, odnosno vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji u tom gradu.

Mironov je na sjednici Skupštine Sankt Peterburga optužio Jedinstvenu Rusiju da "proganja političke neistomišljenike" i da pokušava da ukine višepartijski sistem u zemlji.

Bonus video: