Standard i Purs smanjio kreditni rejting Italije

Američka agencija za međunarodni bonitet Standard i Purs (Standard Poor\'s) smanjila je prošle noći kreditni rejting Italije za jedan podeok.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 08:14h

Razlozi su slabljenje izgleda za oporavak privrede Italije i to što je državni dug veći od očekivanog.

Ova agencija je danas saopštila da je rejting italijanskog dugoročnog i kratkoročnog državnog duga spustila sa A+/A-1+ na A/A-1, i da su politički i dužnički problemi glavni faktori zbog kojih je to učinjeno.

Novi rejting Italije je još za pet podeoka iznad statusa bezvrijednog duga, tzv. džank statusa (junk).

Perspektive italijanskog duga Standard i Purs je ocijenio kao negativne i obrazložio da očekuje da političke razlike ograniče mogućnosti Italije da odgovori na krizu kako bi trebalo.

Italija je opterećena velikim dugom i vlada u Rimu je pod pritiskom da sprovodi mjere štednje da bi zauzdala potrošnju.

Analitičari Standard i Pursa smatraju da će slab privredni rast Italije vjerovatno ograničiti efikasnost programa fiskalne konsolidacije.

U Standard i Pursu procjenjuju da će bruto domaći proizvod (BDP) Italije od ove do 2014. godine rasti u prosjeku po 0,7 odsto godišnje. Ranije se očekivao rast od 1,3 odsto godišnje.

Italijanski parlament je prošle nedjelje odobrio mjere štednje koje predstavljaju kombinaciju viših poreza, penzijske reforme i rezanja rashoda.

Mjere štednje treba da tokom tri godine za 54 milijarde eura smanje deficit Italije, treće po snazi evropske ekonomije.

Reakcija zvaničnog Rima: Odluka agencije Standard i Pursa politički motivisana

Italijanska vlada odbacila je danas odluku agencije za međunarodni bonitet Standard i Purs koja je smanjila kreditni rejting Italije, smatrajući da je zasnovana na političkim stavovima i ocjenama u medijima, a ne na "realnim stvarima".

Agencija za međunarodni bonitet Standard i Purs smanjila je kreditni rejting Italije za jedan podeok zbog slabljenja izgleda za ekonomski rast te zemlje i većeg od očekivanog vladinog duga.

"Procjene Standard i Pursa po svemu sudeći su zasnovane na pisanju medija, a ne realnim stvarima i očigledno su politički motivisane", ocenjuje se u saopštenju vlade premijera Silvija Berluskonija.

"Vlada je uvek uživala povjerenje Parlamenta dokazujući time snagu vladajuće većine", dodaje se u saopštenju.

"Podsjećamo da je Italija usvojila niz mjera sa ciljem da se 2013. dostigne budžetska ravnoteža, kao i da vlada sprema mjere podrške rastu što će kratkoročno i dugoročno uroditi plodom", poručuje se iz Berluskonijevog kabineta.

Bonus video: