Turska zamrzava odnose sa EU ako Kipar bude na čelu EU 2012

Kipar je od invazije Turske 1974. godine podjeljen na međunarodno priznati grčki južni dio i na otcijepljeni turski sjeverni dio, koji priznaje samo Ankara
0 komentar(a)
Zelena linija Kipar, Foto: Kypros.org
Zelena linija Kipar, Foto: Kypros.org
Ažurirano: 18.09.2011. 09:49h

Zamjenik turskog premijera Bešir Atalaj izjavio je danas da će Turska zamrznuti odnose sa Evropskom unijom, ukoliko Kipru sljedeće godine bude dato rotirajuće mjesto predsjedništva u evropskom bloku

"Ako se mirovni pregovori na Kipru ne zaključe i ako EU da rotirajuće predsjedništvo južnom Kipru, prava kriza će biti između Turske i EU jer ćemo onda zamrznuti odnose sa njom", rekao je Atalaj nakon posjete sjevernom Kipru, javila je turska agencija Anadolija.

Atalaj je istakao da je odluku o tome donijela turska vlada, prenio je Rojters.

Međunarodno priznata vlada kiparskih Grka trebalo bi da preuzme šestomjesečno predsedavanje Uniji u julu 2012. godine.

Kipar je od invazije Turske 1974. godine podjeljen na međunarodno priznati grčki južni dio i na otcijepljeni turski sjeverni dio, koji priznaje samo Ankara.

Izjava turskog premijera dodatno pogoršava krizu u odnosima, koja je juče zaoštrena kada je Turska saopštila da planove Kipra da počne sa istraživanjem nalazišta nafte u Mediteranu smatra provokacijom i da će razmisliti o istraživanjima na moru, zajedno sa sjevernim Kiprom, ukoliko Republika Kipar nastavi sa ovim planovima.

Turska smatra da rezerve nafte oko ostrva pripadaju ne samo kiparskim Grcima, već i kiparskim Turcima, a da su jednostrani planovi o eksploataciji provokacija, naročito uoči oktobarskog roka za mirovno rješenje koji su postavile Ujedinjene nacije.

S druge strane, vlada Republike Kipar je saopštila da će nastaviti sa istraživanjima i da će blokirati ulazak Turske u EU dok god se Ankara bude protivila toj odluci.

UN su u petak apelovale na sve strane da mirno reše ovaj spor, ističući da će bilo kakva nalazišta gasa doneti dobrobit obema zajednicama ukoliko one riješe međusobni sukob.

Bonus video: