Danska dobija prvu premijerku

Stranke predvođene Socijaldemokratama imaju 89 mandata, dok je blok desnice, koji je na vlasti bio u posljednjih deset godina, osvojio 86 mandata
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2011. 09:35h

Danska će dobiti prvu ženu premijera u svojoj istoriji - savez stranaka ljevice osvojio je najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Danskoj, pa će mandat za formiranje vlade dobiti predsjednica stranke Socijaldemokrata Hele Torning-Šmit.

Stranke predvođene Socijaldemokratama imaju 89 mandata, dok je blok desnice, koji je na vlasti bio u posljednjih deset godina, osvojio 86 mandata.

Procjenjuje se da će savez ljevice većinu formirati uz pomoć tri poslanika iz danskih autonomnih oblasti Farskih ostrva i Grenlanda, dok će jedan poslanik iz tih oblasti najvjerovatnije biti uz stranke desnice.

Socijaldemokrate su osvojile 44 mandata, a Socijalistička narodna partija 16. Liderka Socijaldemokrata Hele Torning-Šmit na ukupnoj pobedi može da zahvali Danskoj socijalno-liberalnoj stranci sa 17 i Crveno-zelenom savezu sa 12 mandata, strankama koje poboljšale svoj rezultat za po osam mandata u odnosu na 2007. godinu.

Među strankama desnice, Danska liberalna partija dosadašnjeg premijera Larsa Lokea Rasmusena osvojila je 47 mandata, Konzervativci osam, što je deset mandata manje u odnosu na 2007. godinu.

Nacionalistička Danska narodna patija je osvojila 22 mandata, a Liberalna alijansa devet mandata.

Na izbore je od oko četiri miliona registrovanih birača izašlo njih oko 3,58 miliona ili 87,7 odsto, što je najveća izlaznost od 1984. godine.

Bonus video: