Rezultati istraživanja javnog mnjenja predviđaju pobjedu ljevice

Prema zadnjim predizbornim anketama lijeva koalicija trebala bi osvojiti oko 51,8 posto glasova, u kom bi slučaju vladu preuzela prva premijerka u danskoj istoriji, Hele Torning-Šmit
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 09:55h

Oko četiri miliona danskih birača počelo je izlaziti na 1600 birališta na parlamentarnim izborima. Očekuje se pobjeda koalicije lijevog centra nakon desetogodišnje vladavine stranaka desnog centra, prenose agencije.

Prema zadnjim predizbornim anketama, lijeva koalicija koju čine socijaldemokrati, socijal-liberali, socijalisti i crveno-zeleni, trebala bi osvojiti oko 51,8 posto glasova, odnosno između 91 i 94 zastupnička mandata. U tom bi slučaju kormilo vlade preuzela prva premijerka u danskoj istoriji, predsjednica Socijaldemokratske partije Hele Torning-Šmit, prenosi AFP.

Desnici, sastavljenoj od liberala aktuelnog premijera Larsa Rasmusena, konzervativaca, hrišćanskih demokrata, Liberalnog saveza i populističke Danske narodne stranke (DF), ankete daju 48,1 posto, odnosno između 81 i 84 parlamentarnih zastupnika.

Ipak, prednost ljevice u istraživanjima javnog mnjenja smanjivala se uoči izbora, pa bi konačni rezultati izbora 179 zastupnika u Folketingu (danskom parlamentu) mogli biti vrlo tijesni, prenosi Rojters.

Analitičari ocjenjuju da su Danci umorni od manjinske liberalno-konzervativne koalicije koja se održala na vlasti zahvaljujući neformalnom sporazumu sa strankom ekstremne desnice DF-om, koju vodi Pia Kjersgor. Ta stranka je podržala vladu desnog centra u zamjenu za antiimigrantske mjere, koje su ocijenjene kao jedne od najrigoroznijih u cijeloj Evropi.

U središtu predizborne kampanje bila je privreda pod prijetnjom svjetske finansijske krize i recesije koju je Danska ove godine za dlaku izbjegla s rastom od 1 posto u drugom tromjesečju.

Ljevica i desnica predlažu radikalno oprečna rješenja za krizu. Premijer Rasmusen obećava kako će očuvati zdravlje javnih finansija, dok socijaldemokrate žele stimulisati privredni rast proračunskom potrošnjom, te ubrizgati u budžet 18 milijardi kruna (2,41 milijarde eura) uvođenjem dodatnog sata u radnu nedjelju.

U središtu predizborne kampanje bila je privreda pod prijetnjom svjetske finansijske krize i recesije koju je Danska ove godine za dlaku izbjegla s rastom od 1 posto u drugom tromjesečju

Analitičari drže da pobjeda opozicije neće donijeti bitno drugačiju privrednu politiku jer i vlada i opozicija za 2012. godinu barataju deficitom od 80 do 90 milijardi kruna.

U političkoj ravni, socijaldemokrate i njihovi koalicioni partneri obećali su kako će mijenjati imigracionu politiku koja se temelji na sistemu bodova za dobijanje državljanstva ili boravišne dozvole. Takođe, oni žele mijenjati i vrlo prijepornu kontrolu na granici, koja je ove godine ponovno uvedena na insistiranje DF-a.

Galerija

Bonus video: