Belgija pravi prvi korak prema izlasku iz političke krize

Belgija od aprila 2010. godine ima tehničku vladu jer se flamanske i frankofone stranke ne mogu dogovoriti o budućnosti zemlje i formiranju nove vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 07:41h

Osam stranaka koje pregovaraju o formiranju vlade u Belgiji objavilo je da je završilo prvu, ključnu etapu prema izlasku iz političke krize u kojoj se zemlja nalazi, kaže se u saopštenju objavljenom u noći na četvrtak.

"Osam stranaka uspjelo je zajednički preskočiti prepreke koje su posljednjih dana stvorile probleme. One su uspjele postići konsenzus oko različitih aspekata vezanih uz 'BHV'", dvojezičnu izbornu jedinicu "Bruxelles-Hal-Vilvorde", jedinu u Belgiji, koja uključuje glavni grad i njegovu okolinu u Flandriji, kaže se u saopštenju.

'BHV' je u središtu spora između Flamanaca i frankofonih Belgijanaca zbog jezičkih i izbornih prava koja imaju frankofoni Belgijanci u flamanskom predgrađu Brisela, a koja Flamanci žele da ukinu

'BHV' je u središtu spora između Flamanaca i frankofonih Belgijanaca zbog jezičkih i izbornih prava koja imaju frankofoni Belgijanci u flamanskom predgrađu Brisela, a koja Flamanci žele da ukinu.

"Iako je posao još daleko od gotovog i brojna pitanja još se moraju riješiti, današnja etapa oko 'BHV-a', reforme Senata i glasanje Belgijanaca u inostranstvu predstavlja važan korak", dodaje se u saopštenja.

U njemu se ne navode pojedinosti dogovora, postignutog nakon desetosatnih rasprava koje su u jednom trenutku izgledale kao da su došle u potpunu blokadu, zbog čega je i belgijski kralj Albert II u srijedu prekinuo ljetovanje na jugu Francuske i vratio se u Brisel.

Po saopštenju, razgovori o ostalim aspektima dogovora nastaviće se u četvrtak popodne. Belgija od aprila 2010. godine ima tehničku vladu jer se flamanske i frankofone stranke ne mogu dogovoriti o budućnosti zemlje i formiranju nove vlade.

Galerija

Bonus video: