Italijanski parlament izglasao mjere štednje

Italijanski parlament dao je danas konačno "zeleno svijetlo" za paket mjera štednje vrijedan 54 milijarde eura kojim vlada desnog centra namjerava da uravnoteži budžet do 2013.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 20:24h

Uoči glasanja došlo je do sukoba policije s demonstrantima koji su protiv politike vlade premijera Silvija Berluskonija.

Donji dom parlamenta je s 314 glasova za i 300 protiv izglasao paket koji, među ostalim, uključuje povećanje PDV-a za jedan posto i smanjenje državne potrošnje.

Taj se ishod očekivao nakon što su poslanici jutros izglasali povjerenje vladi. Donji dom parlamenta Senat usvojio je vladin paket mjera štednje 7. septembra.

Stotine demonstranata se sukobilo nakon glasanja s policijom pred zgradom parlamenta. Oni su bacali petarde, prevrtali kante za smeće i gađali policajce različitim predmetima. Zasad nema vijesti o povrijeđenima.

Najveći italijanski sindikat organizovao je prošle nedjelje opšti štrajk protiv mjera štednje u kojem su učestvovale stotine hiljada radnika.

Paket mjera predviđa, između ostalog, povećanje poreza na dodanu vrijednost sa 20 na 21 posto, porez od 3 posto na prihode veće od 300.000 eura, već planirano povećanje starosne granice žena za penziju u privatnom sektoru, kao i rezove potrošnje centralnih i lokalnih vlasti, oštrije mjere protiv izbjegavanje plaćanja poreza i mjere koje bi trebale da smanje cijenu složenog italijanskog političkog sistema.

Bonus video: