Bankrot Grčke više nije tabu tema

Nakon što je njemačko protivljenje načinu na koji se rješava dužnička kriza eurozone postalo očigledno, grčki plan štednje vrijedan 2 milijarde eura trebalo bi da umiri investitore.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 15:14h

Grčka vlada objavila je da će nametnuti dvogodišnji porez na imovinu kako bi prikupila 2 milijarde eura i tim sredstvima zatvoriti budžetski manjak od 1,7 milijardi eura. Pokrivanje ovog dijela budžetskog deficita neophodno je kako EU i MMF ne bi prestali da učestvuju u planu spašavanja grčke ekonomije, piše CNN.

Prošle nedjelje zahtjevi međunarodnih investitora koji su doveli do tenzija u pregovorima sa grčkim službenicima ponovo su probudili strahove da se Grčka nalazi pred bankrotom. Premijer Papandreu je juče izjavio da će ove mjere stabilizovati ekonomiju i ublažiti nesigurnost.

Prema riječima osobe koja usko sarađuje sa Berlinom, demokratska stranka Angele Merkel, takođe, sve više razmišlja o grčkom bankrotu.

Prema riječima osobe koja usko sarađuje sa Berlinom, demokratska stranka Angele Merkel, takođe, sve više razmišlja o grčkom bankrotu. S druge strane brojni evropski i njemački službenici naglašavaju kako grčki bankrot nije rješenje.

Dodatnu nesigurnost i strah u vezi Grčke pokrenula je ostavka Jirgena Starka ne mjesto člana izvršnog odbora ECB-a zbog kupovine italijanskih i španskih državnih obveznica. Program kupovine obveznica od strane ECB-a doživljava se kao posljednja linija odbrane problematične eurozone, a rastuće protivljenje Njemačke podstaklo je zabrinutost da će se evropska neodlučnost proširiti i na centralne banke.

O ozbiljnosti ostavke Starka govori i osvrt američkog ministra finansija Tima Gejtnera. Gejtner je izjavio da ima povjerenje u evropsku sposobnost da se nosi sa dužničkom krizom, bez obzira na ostavku g. Starka. "Zemlje grupe G7, kao i MMF, sarađuju sa zemljama koje su u finansijskim problemima i odlučne su u namjeri da im pomognu da prebrode krizu", izjavio je Geithner.

Merkel: Prioritet je izbjeći nekontrolisanu nelikvidnost Grčke

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u današnjem radijskom intervjuu izjavila da je trenutno prioritet da se izbjegne nekontrolisana nesolventnost u Grčkoj. Istakla je kako to ne bi pogodilo samo Grčku već je vjerovatnoća da slična situacija negativno pogodi neke, pa čak i sve zemlje eurozone, vrlo velika.

Merkel je u intervjuu još jednom izjavila kako je njen stav jasan i naglasila da se mora učiniti sve kako bi se eurozona politički održala jer joj u protivnom prijeti domino efekat nelikvidnosti.

Kancelarka Merkel objasnila je da bi nekontrolisana nelikvidnost unijela još više nervoze na finansijska tržišta prestrašena mogućnošću grčkog bankrota, pa je istakla kako euro-regija za sada nema mehanizme kojima bi mogla dozvoliti nekoj od članica nelikvidnost, a da pritom ne bude negativnih posljedica.

Stručnjaci smatraju da svojim izjavama Merkel nije uklonila mogućnost grčkog bankrota, ali se može zaključiti da je sigurna u da će Grčka ispuniti sve uslove potrebne za daljnje pakete financijske pomoći koji bi trebalo da uklone mogućnost bankrota u skorije vrijeme.

Bonus video: