On je neuhvatljivi superšef sicilijanske mafije

Njegov uticaj u Koza Nostri narastao je nakon hapšenja dvojice istorijskih šefova Tota Rine (1993.) i Bernarda Provencana (2006.), ali nije jasno je li ih naslijedio kao "šef šefova" sicilijanske mafije
687 pregleda 4 komentar(a)
Mateo Mesina Denaro, Foto: Wikimedia.org
Mateo Mesina Denaro, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 21.04.2018. 08:02h

Italijanske vlasti pohvalile su se krajem sedmice da su zadale velik udarac najtraženijem talijanskom kriminalcu uhapsivši 21 osobu iz njegove najbliže pratnje, ali Mateo Mesina Denaro, neuhvatljivi mafijaški "superbos" poznat po brutalnosti i ljubavi prema luksuzu, i dalje im je nedostupan.

Mesina Denaro (53) nestao je 1993. tokom odmora u toskanskom gradiću Forte dei Marmi.

Od tada je u odsustvu osuđen za desetine ubistava i nagađa se da je preuzeo rukovođenje sicilijanskom mafijom Koza Nostra.

"Mogao bih da napunim groblje ljudima koje sam ubio", često se hvalio.

Po Đakomu Di Girolamu, autoru biografije Mesine Denara nazvane "Nevidljivi", mafijaš je prvi put ubio kad mu je bilo 20 godina. Do 1996. ubio je ili je pokušao da ubije 61 osobu. Za koliko se ta brojka povećala posljednjih 20 godina nije poznato, prenosi agencija Hina.

Od kada je u bijegu Mesina Denaro osuđen je na nekoliko doživotnih kazni zatvora zbog bombaških napada, otmica i ubistava. Uključujući ono kada je sina osobe koja je željela da napusti mafiju rastopio u kiselini.

Godinama Mesina Denaro je kao duh. Štiti ga tradicionalna "omerta", mafijaški zakon ćutanja, a policija raspolaže samo njegovim starim fotografijama koje računar prilagođava nagađajući kako bi mogao da izgleda danas.

Rođen je u sicilijanskom Kastelvetranu, 26. aprila 1962. godine u mafijaškoj porodici. U mladosti je bio ženskaroš, uvijek spreman da se pravi važan dizajnerskom odjećom, zlatnim ručnim satovima i skupocjenim automobilima.

Dok se probijao u mafijaškim krugovima zvali su ga "U Sicco" (mršavko).

Vjeruje se da Mesina Denaro i dalje živi u luksuzu, suprotno mafijašima starog kova koji su smatrali da prava moć znači ne rasipati se. Ipak, nastavio je sa tradicionalnim načinom prenošenja komandi korištenjem "pizzina" - kratkih, šifrovanih poruka na papirićima.

Njegov uticaj u Koza Nostri narastao je nakon hapšenja dvojice istorijskih šefova Tota Rine (1993.) i Bernarda Provencana (2006.), ali nije jasno je li ih naslijedio kao "šef šefova" sicilijanske mafije.

Godine 2015. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano nazvao ga je "prvim čovjekom Koza Nostre", ali Toto Rina, kojeg su prisluškivali u zatvoru, o Mesini Denaru nije baš pohvalno govorio.

Starog mafijaša Rinu, šefa Koza Nostre u nenom najkrvavijem razdoblju, izgleda da je frustriralo to što se Mesina Denaro odlučio za tiho i sporije pravljenje novca ubacujući se u zakonite poslove poput supermarketa, zdravstvenih klinika i gradnje vjetroelektrana.

U svom godišnjem izvještaju za 2017. italijanska agencija za borbu protiv mafije zapisala je da Koza Nostra ima prazninu u čelništvu, ali i kako je Mesina Denaro jedina osoba koja je može popuniti i "stoga je njegovo hapšenje apsolutni prioritet".

Policija od 2009. postepeno steže obruč oko Mesine Denara. Uhapšeno je više od stotinu njegovih saradnika i rođaka, uključujući njegovog brata i sestru. Od industrijalca koji je u njegovo ime vodio posao sa vjetroelektranama zaplijenjeno je rekordnih 1,3 miliona eura zarade.

Međutim, nejasno je kako mafijaški superšef uz sve to još nije pronađen. Glavni tužilac u Palermu Franćesko Lo Voi je još prije tri godine izjavio da Mesina Denaro "ima prijatelje na visokim mjestima, uključujući u politiku".

Bonus video: