lokalni izbori

Norveški glasači se nakon napada okreću političkom centru

Havar Narum, politički komentator u listu Aften posten, rekao je da je napredak konzervativaca ostvaren na račun antiimigranstske Stranke napretka, koja je veliki gubitnik izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 09:15h

Norveški glasači su zaobišli stranke ekstremne ljevice i desnice i okupili se oko političkog centra na lokalnim izborima održanim šest sedmica nakon što je desni ekstremista Anders Brejvik ubio 77 ljudi u napadu kojem je meta bila laburistička stranka lijevog centra, pokazali su prvi izborni rezultati u utorak.

Nakon što je prebrojana većina glasova pokazalo se da su konzervativci s desnog centra dobili devet posto veću potporu u odnosu na rezultate prethodnih lokalnih izbora što bi, po analitičarima, moglo predstavljati izazov dominantnoj laburističkoj stranci na parlamentarnim izborima 2013. godine.

"Konzeravitvci su veliki pobjednici", rekao je Havar Narum, politički komentator u listu Aften posten, i primijetio da ta stranka ide prema svom najboljom rezultatu na gradskim i opštinskim izborima od 1979. godine.

On je rekao da je napredak konzervativaca na oko 28 posto glasova na nacionalnom nivou ostvaren na račun antiimigranstske Stranke napretka, koja je veliki gubitnik izbora.

Predsjednica Stranke napretka Siv Jensen loš izborni rezultat svoje stranke dijelom je pripisala opštoj zgroženosti napadima koje je 22. jula počinio Anders Bering Brejvik, bivši član stranke i neprijatelj multikulturalnosti.

"Napad i i razdoblje nakon njega bili su posebna situacija koja je prigušila kampanju", rekla je Jensen za televiziju NRK nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je njena stranka osvojila oko 12 posto, što je sedam posto manje nego 2007. godine.

Dok su laburisti, koji vode trostranačku "crveno-zelenu" vladu od 2005. godine, napredovali za više od dva posto i osvojili 32 posto glasova, njihovi koalicioni partneri (Socijalistička ljevica) ostvarili su svoj najgori rezultat od 1979. godine, sa samo četiri posto glasova.

"To je jako loš znak za crveno-zelenu koaliciju i ne bih bio iznenađen da Socijalistička ljevica napusti vladu iduće godine", ocijenio je Havar Narum. Premijer Jens Stoltenberg je rekao kako dožiljava "izvjesnim" opstanak svoje vlade do izbora 2013. godine.

Galerija

Preporučujemo za Vas