Kameron: Možemo prevazići krupne razlike sa Moskvom

Kameron se nada zaključivanju novih trgovinskih sporazuma u vrijednosti od 340 miliona dolara, na osnovu kojih će se u Britaniji otvoriti 500 novih radnih mjesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 06:59h

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je u Moskvi da njegova zemlja i Rusija mogu da prevaziđu oštra razmimoilaženja u međusobnim odnosima i da uspostave nove trgovinske veze.

Kameron je došao u Moskvu da se sastane sa predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim, kao i sa premijerom Vladimirom Putinom.

To je istovremeno prva posjeta nekog britanskog lidera glavnom gradu Rusije otkako je prije pet godina u Londonu otrovom usmrćen bivši ruski agent-disident Aleksandar Litvinenko, koji je na samrti optužio Putina da je odobrio njegovu likvidaciju.

U Kameronovoj pratnji je 20 predstavnika britanskog poslovnog svijeta, a među njime predsjednik Britiš petroleuma Bob Dadli i predsjednik Rojal dač Šela Piter Vozer

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg, koji prati Kamerona u njegovoj posjeti zajedno sa predstavnicima poslovnog svijeta, potvrdio je da će Kameron pokrenuti pitanje Lugovoja, ali je dodao da će se posjeta usredsrediti na poslovne mogućnosti, s obzirom da su u slučaju Litvinenko šanse za napredak male.

U intervjuu za televiziju Skaj njuz, Lugvoj je pozvao Britaniju da tokom razgovora u Moskvi zaključuje nove poslovne sporazume umjesto da se bavi smrću Litvinenka.

Kameron se nada zaključivanju novih trgovinskih sporazuma u vrijednosti od 215 miliona funti odnosno 340 miliona dolara, na osnovu kojih će se u Britaniji otvoriti 500 novih radnih mjesta.

Britanske firme će vjerovatno dobiti prava učešća u civilnim nuklearnim projektima u Rusiji, dok će Britanija podržati nastojanja Rusije da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

U Kameronovoj pratnji je 20 predstavnika britanskog poslovnog svijeta, a među njime predsjednik Britiš petroleuma Bob Dadli i predsjednik Rojal dač Šela Piter Vozer.

Bonus video: