PONOVIĆE OKUPLJANJE

Protest feministkinja ispred stana Dominik Štros-Kana

Uprkos kiši, demonstranti su strpljivo slušali nekoliko govornika, predstavnika brojnih udruženja koja su organizovala skup
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 22:38h

Više desetina demonstranata, uglavnom feminističkih aktivistkinja, glasno je protestovalo ispod prozora stana bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda, na pariskom Trgu De Vož, zahtijevajući od njega da se ne vraća u politiku.

"Tražimo od Dominika Štros-Kana da bude nevidljiv tokom narednih izbora, jer njegova nevinost nije dokazana, s obzirom da je najavljeno suđenje i da polako još neke žene podnose tužbe protiv njega", rekla je Neli Marten, portparolka Svjetskog pokreta žena koji okuplja više feminističkih organizacija.

Uprkos kiši, demonstranti su strpljivo slušali nekoliko govornika, predstavnika brojnih udruženja koja su organizovala skup. U pauzama između govornika čula se buka desetak bubnjeva.

Neli Martin je rekla da su okupljeni s jedne strane uvrijeđeni zbog odjeka koji je u francuskim medijima imao povratak iz SAD u Francusku bivšeg šefa MMF-a, ali da žele da iskoriste tu priliku i govore "u ime svih žena koje su žrtve nasilja u Francuskoj i svijetu i koje pravda zaobilazi".

U ime komiteta za podršku Nafisatu Dijalo, spremačici hotela Sofitel u Njujorku koja je Štros-Kana tužila za seksualno zlostavljanje, pisac Klod Ribe je najavio da će nova manifestacija tog tipa biti održana 24. septembra.

Tog dana tužilaštvo u Parizu trebalo bi da se izjasni povodom tužbe koju je protiv bivšeg šefa MMF-a podnijela francuska književnica Tristan Banon zbog pokušaja silovanja.