UZIMAO OD SIROMAŠNIH

Afrički lideri Širaku i Vilpenu davali kofere pune novca

"Rekao sam predsjedniku da smo mi siromašna zemlja i da ne bi trebalo da finansiramo izbore političara u bogatim zemljama"
83 pregleda 0 komentar(a)
Širak, Foto: Zimbio
Širak, Foto: Zimbio
Ažurirano: 25.02.2019. 22:38h

Afrički lideri davali su bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku i njegovom premijeru Dominiku de Vilpenu kofere pune gotovog novca, naročito za finansiranje izbornih kampanja, izjavio je jedan njihov bivši savjetnik.

Stručnjak i advokat Rober Burži, koji je bio savjetnik Širaku i Vilpenu prije nego što je postao saradnik sadašnjeg predsjednika Nikole Sarkozija 2005. godine, iznio je ove tvrdnje u francuskom nedjeljniku "Žurnal di dimanš", prenijela je agencija Frans pres.

Burži je rekao da je "učestvovao u predaji nekoliko kofera (sa novcem) Žaku Širaku lično, u gradskoj kući u Parizu", dok je Širak bio gradonačelnik francuske prijestonice od 1977. do 1995. godine.

"Nikada nije bio u pitanju iznos manji od pet miliona franaka (više od 750.000 eura). Sume su išle do 15 miliona franaka", rekao je Burži, detaljno navodeći kako bi mu Širak nudio pivo dok je sklanjao svježnjeve novca.

Burži je rekao da je "učestvovao u predaji nekoliko kofera (sa novcem) Žaku Širaku lično, u gradskoj kući u Parizu"

Novac su, tvrdi Burži, Širaku i Vilpenu davali lider Senegala Abdulaje Vade, Burkine Faso Bles Kompaore, Obale Slonovače Loran Gbagbo, Konga Denis Sasu Ngueso i Gabona Omar Bongo.

Burži je kazao i da su godišnje Širak i Vilpen dobijali nekoliko miliona franaka, a da se ovaj iznos povećavao tokom izbora.

Širak je bio predsjednik Francuske od 1995. do 2007. godine, a Vilpen je bio premijer od 2005. do 2007. godine. Prije toga, Vilpen je bio Širakov savjetnik za spoljnu politiku i ministar spoljnih poslova, a zatim i ministar unutrašnjih poslova.

Burži je kazao i da su godišnje Širak i Vilpen dobijali nekoliko miliona franaka

Vilpen, potencijalni kandidat na predsjedničkim izborima sledeće godine, odbacio je kao besmislene ove tvrdnje, koje bacaju novo svijetlo na često sumnjive veze francuskog političkog vođstva sa bivšim afričkim kolonijama, piše agencija Frans pres.

U međuvremenu, francuski sud je u ponedjeljak odlučio da suđenje Širaku, optuženom za pronevjeru državnih sredstava, bude nastavljeno u odsustvu optuženog, poslije procene neurologa da mu je sjećanje previše slabo.

Gabon se distancirao, Slonovača potvrđuje

Gabon se danas distancirao od tvrdnji da su Širak i njegov premijer Vilpen dobijali novac za finansiranje izbornih kampanja od nekadašnjeg gabonskog lidera Omara Bongoa.

"Rekao sam predsjedniku (Gbagbou) da smo mi siromašna zemlja i da ne bi trebalo da finansiramo izbore političara u bogatim zemljama"

"Naše predsjedništvo je na vlasti od 2009. godine, bavimo se pitanjima od tada. To je francusko pitanje koje se nas ne tiče", rekao je jedan izvor blizak predsjedniku ove zemlje za agenciju Frans pres.

Ove navode u međuvremenu je potvrdio bivši glavni saradnik svrgnutog lidera Obale Slonovače Lorana Gbagboa, koji je rekao da je Širak od ove zemlje za finansiranje svoje izborne kampanje 2002. godine dobio tri miliona eura.

"Rekao sam predsjedniku (Gbagbou) da smo mi siromašna zemlja i da ne bi trebalo da finansiramo izbore političara u bogatim zemljama", kazao je Mamadu Kulibali