Italija: U znak protesta gađali parlament dagnjama

Na ljušturama dagnji su, inače, bila ispisana imena parlamentaraca, prenijela je agencija Rojters
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 06:55h

Ispred zgrade italijanskog parlamenta demonstranti su prosuli dagnje, optužujući političare da mjerama štednje "cokede" radnike, dok se oni čvrsto drže vlasti kao dagnje stena.

Nekoliko stotina demonstranata, predvođenih poznatim italijanskim komičarem Bepom Grilom, okupilo se ispred parlamenta. Grilo je postao kultna figura u Italiji zbog kampanje protiv premijera Silvija Berluskonija i vlade desnog centra.

"Ovdje ću da bacim dagnje i to u najveći otpad dagnji, a to je naš parlament. Nadam se da će na kraju otići", rekao je Grilo.

Na ljušturama dagnji su, inače, bila ispisana imena parlamentaraca, prenijela je agencija Rojters.

Italijani zahtjevaju da i političari podnesu dio tereta i da se odreknu privilegija kao što su plaćeni ručkovi, frizeraj, besplatni letovi, pozamašne penzije i zdravstvene beneficije.

Italijanski Senat usvojio je prije tri dana program štednje koji je predložila vlada premijera Silvija Berluskonija, u namjeri da izbalansira budžet do 2013. godine.

Za paket, vrijedan 54 milijarde eura, glasalo je 165 poslanika, 141 je bio protiv, a trojica parlamentaraca su bila uzdržana. Paket će sada ići na usvajanje u donji dom parlamenta, gdje Berluskoni ima malu, ali i dalje stabilnu većinu.

Bonus video: