NOVI SPOR ZBOG NAFTE

Grčka upozorava Tursku da će braniti Kipar

Grčki zvaničnik je rekao da turska vlada veoma loše postupa time što koristi argumente zastrašivanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 19:55h

Potpredsjednik grčke vlade Teodoros Pangalos upozorio je Tursku da će Grčka podržati Republiku Kipar i da će svaki napad ili vojna akcija protiv te države biti smatrana kao napad na Grčku.

On je dodao da je takav stav fundamentalni princip grčke spoljne politike koji se ne može mijenjati, prenose grčki mediji.

Pangalos je pozvao na neformalni sastanak predstavnike svih političkih partija kako bi se razgovaralo o najnovijem razvoju situacije.

"Kipar je nezavisna zemlja, članica UN i ima pravo da samostalno odlučuje o svojim interesima ili saradnji sa drugim zemljama", istakao je Pangalos, govoreći o turskim prijetnjama u vezi eksploatacije nafte oko Kipra.

Grčki zvaničnik je dodao da turska vlada veoma loše postupa time što koristi argumente zastrašivanja. Pangalos je rekao i da grčka vlada pažljivo prati situaciju.

Evropska unija poručila je Turskoj da ne prijeti, nakon što je turski premijer Tajip Erdogan najavio upotrebu ratne mornarice kako bi spriječio eksploataciju nafte oko Kipra.

"Evropska unija traži od Turske da se uzdrži od bilo kakvih prijetnji i trvenja koja bi mogla ugroziti mirno rješenje spora oko granice", rekla je Maja Kocijačič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Preporučujemo za Vas