Među poginulima u padu aviona mnogo slavnih hokejaša

U padu aviona poginulo 36 članova hokejaške ekipe Lokomotiva iz Jaroslavlja koja je putovala na utakmicu u glavni grad Bjelorusije Minsk
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 07:29h

Avion kojim su članovi jednog ruskog hokejaškog tima putovali na prvu utakmicu sezone srušio se nakon polijetanja, kada su poginule 43 osobe.

Pad aviona JAK-42, u kojem su bili igrači i treneri tima u kojem su igrale i neke inostrane zvijezde, šokirao je rusku sportsku scenu i poremetio program političkog foruma, kojem je trebalo da se obrati predsjednik Dmitrij Medvedev, javila je agencija Rojters.

Avion sa 37 putnika i osam članova posade je bio na putu za Minsk, glavni grad Bjelorusije, kada se srušio nekoliko kilometara od aerodroma Tunošna kod Jaroslavlja, 250 km sjeverno od Moskve, saopštilo je ministarstvo za vanredne situacije.

Prema preliminarnim informacijama, dvije osobe su preživjele i one su smještene u bolnicu.

U avionu koji je letio za Minsk bili su članovi “Lokomotive” iz Jaroslavlja – jednog od najboljih ruskih timova u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi (KHL), rekao je u televizijskom obraćanju predsjednik KHL-a Aleksandar Medvedev.

„Dogodila se užasna tragedija“, rekao je Medvedev nakon što je prvi meč KHL sezone u gradu Ufa prekinut viješću o nesreći, zaprepastivši gledaoce i sportske zvaničnike.

On je najavio minut ćutanja i odložio meč.

U avionu bio i legendarni Demitra

Informacije o žrtvama nijesu odmah saopštene.

Postava Lokomotiva uključuje evropske i američke zvijezde, među kojima i češke prvotimce Karela Računeka, Jana Mareka i Jozefa Vasičeka, slovačku legendu Pavola Demitru i švedskog golmana Live Stefana, saopšteno je iz KHL-a.

Glavni trener tima je bivši asistent Detroit red vingsa, Kanađanin Bred Mekrimon.

Na mjestu nesreće, djelovi olupine trupa aviona svijetloplave boje ležali su do pola zaronjeni u rijeku na periferiji Tunošna, sela blizu aerodroma, koji nosi isto ime.

Novinska agencija Interfaks je citirala jednog bezbjednosnog zvaničnika, koji je rekao da se avion zapalio pošto se srušio.

Ekipa Lokomotive

Pozivajući se na jednog zvaničnika državne vazduhoplovne agencije Rosaviacia, Interfaks je javio da je avion imao problema da zadrži kurs i pogodio jednu antenu van piste.

Nesreća se dogodila dok Rusija organizuje međunarodni politički forum u Jaroslavlju gdje je Medvedev, koji je poručio da bi se mogao kandidovati za drugi predsjednički mandat, trebalo da se obrati danas.

Medvedevljeva portparolka Natalija Timakova je prenijela njegove izraze saučešća i rekla da je on promijenio planove za forum i da će posjetiti mjesto nesreće, koja je uslijedila manje od tri mjeseca poslije pada aviona na sjeveru Rusije, kada je poginulo 45 osoba.

Premijer Vladimir Putin je naložio ministru saobraćaja Igoru Levitinu da otputuje na mjesto nesreće, a Medvedev je poslao zamjenika šefa njegovog kabineta Vladislava Surkova

Galerija

Bonus video: