Sveštenik pravoslavne crkve se kandiduje za predsjednika Rusije

Moskovska patrijaršija je saopštila da je stav crkve da je u principu nedopustivo da se član klera kandiduje za ma koje izbore
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 09:09h

Sveštenik Ruske pravoslavne crkve Jovan Ohlobistin saopštio je da će se kandidovati za predsjednika Rusije ma izborima koji će se održati iduće godine.

Ohlobistin (45) će biti nezavisan kandidat, ali njegov politički program nije za sada poznat.

Izjavio je da mandat predsjednika treba da traje 14 godina. Želi da obnovi rusku armiju. U parlamentarizam ne vjeruje, parlament je "besmislena institucija", treba uvesti monarhiju. Želi da obnovi vojno - industrijski kompleks, prenosi Via.

Režiser, sveštenik... Predsjednik?

Ohlobistin je rodjen 1966. u Tulskoj oblasti. Studirao je režiju a 2001. je u Taškentu, iako bez višeg bogoslovskog obrazovanja, rukopoložen za sveštenika.

Film ga je neprestano interesovao. U filmu "Car", koji je premijerno prikazan 2009. godine, igra ulogu mitropolita moskovskog Filipa u vrijeme cara Ivana Groznog, po njegovom tvrđenju sa blagoslovom tadašnjeg patrijarha Alekseja.

Moskovska patrijaršija se protivi

Moskovska patrijaršija je saopštila da je stav crkve da je u principu nedopustivo da se član klera kandiduje za ma koje izbore, bilo kog nivoa.

"Sveta crkva je moj dom, sačekaću rešenje Sinoda”

Međutim, prema prošle godine usvojenim rješenjima, sveštenik može da se kandiduje ako dobije specijalno odobrenje svetoga sinoda. On treba da podnese molbupatrijarhu i sinodu, koji će zasijedati tek krajem oktobra. Do tada mu se savjetuje da ništa ne preduzima.

"Sveta crkva je moj dom, sačekaću rešenje Sinoda”, izjavio je on.

Bonus video: