Francuska nije u opasnosti da padne u recesiju

Braneći mjere štednje čiji je cilj stabilizacije eura, ministar finansija Baroan kaže da francuska vlada istovremeno radi na privrednim rastu i smanjenju budžetskih troškova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 11:02h

Francuski ministar finansija Fransoa Baroan (Francois Baroin) izjavio je danas da njegova zemlja nije u opasnosti da ponovo sklizne u recesiju.

Braneći mjere štednje čiji je cilj stabilizacije eura, Baroan kaže da francuska vlada istovremeno radi na privrednim rastu i smanjenju budžetskih troškova.

Francuski parlament je danas počeo debatu o doprinosu Francuske novom planu za spašavanje Grčke. Da bi platila za novu grčku pomoć, francuska vlada je predložila smanjene troškova i povećanje poreza od 11 milijardi eura.

Plan treba da sreže državne dugove i osugura da će Francuska moći da dozvoli sebi da sopašava slabije članice eurozone. Međutim, vlada je odustala od nekih odlučnijih povećanja poreza i kritičari kažu da plan nije dovoljno hrabar.

Paket štednje se najvećim dijelom sastoji od zatvaranja poreskih rupa i ukidanja olakšica koje su imale najveće francuske kompanije, kao i povećanje poreza za najbogatije obveznike.

Bonus video: