Barozo: Evropa očekuje umjereni rast, bez recesije

Predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo ocijenio je danas u Australiji da će evropska ekonomija sljedećih mjeseci doživjeti umjereni rast i neće ući u recesiju.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 08:46h

"Ne predviđamo recesiju u Evropi. Posljednja predviđanja Evropske komisije ukazuju na umjereni rast", rekao je on u Sidneju tokom prve službene posjete Australiji, komentarišući prošlonedjeljna predviđanja agencije "Standard & Poor" o evropskoj ekonomiji.

Ta je agencija objavila kako su se povećale opasnosti od recesije u Evropi uz gubitke berzanskih tržišta tokom ljeta. Sada agencija računa na povećanje evropskog BDP-a od 1,7 posto 2011. (umjesto 1,9 posto) i na 1,5 posto 2012. (umjesto 1,8 posto).

Barozo je rekao da su Evropska unija i evrozona "jake i otporne" uprkos poteškoćama i dodao da "preduzimaju sve što je potrebno, od borbe protiv skrivenih proračunskih problema do jačanja upravljanja evrozonom, od uvođenja strože finansijske regulacije do poboljšanja opšte pripremljenosti".

Sve zemlje evrozone bilježe pad proizvodnje, prvi put od juna 2009., koji bi mogao uticati na treći kvartal i izaziva strahovanja od recesije u drugom polugodištu. Posebno zbog toga što Evropski parlament i vlade mjesecima ne uspijevaju da zaključe sporazum o uvođenju strožeg mehanizma kontrole javnih dugova.

Barozo je istovremeno podržao najavljeni plan australijske vlade o uvođenju poreza na emisije ugljendioksida, čemu se žestoko protive tamošnji industrijalci koji ovu mjeru smatraju štetnom po ekonomiju.

"To je važan korak za privredu i okolinu", rekao je Barozo, na šta je australijska premijerka Džulija Gilard dodala da se radi o "najboljem načinu za smanjenje štetnih emisija gasova".

Petsto najvećih australijskih zagađivača će plaćati 23 australijska dolara poreza po toni emisije ugljendioksida od jula sljedeće godine.

Bonus video: