Turska protjerala izraelskog ambasadora

Odnosi Turske i Izraela, nekada bliski, znatno su narušeni poslije napada na humanitarnu flotilu koja je prevozila pomoć za pojas Gaze, u kom je ubijeno devet turskih humanitaraca
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 13:30h

Turska je, pred očekivano objavljivanje izvještaja UN o izraelskom napadu na jednu humanitarnu flotilu za Gazu 2010. godine, protjerala ambasadora Izraela i obustavila vojnu saradnju sa jevrejskom državom.

Ankara je, kako su u četvrtak prenijeli turski mediji, dala datum objavljivanja izvještaja UN kao krajnji rok Izraelu da se izvini za taj napad.

Iako će UN izvještaj o incidentu u maju 2010. godine objaviti zvanično tek popodne, jedan neimenovani izraelski zvaničnik koji je imao prilike da vidi izvještaj, rekao je da je on pokazao da su akcije Izraela bile u skladu sa međunarodnim pravom.

Jerusalim je naveo da se neće izviniti Turskoj, jer se to ne traži u izvještaju, već se umjesto toga sugeriše da Izrael treba da izrazi žaljenje i plati odštetu porodicama žrtava. Pomenuti izraelski zvaničnik rekao je, takođe, da se njegova zemlja nada da se dvije države sad mogu "vratiti saradnji koja je bila kamen temeljac regionalne stabilnosti".

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je, prema pisanju listova Hurijet i Zaman, da je "datum kada se očekuje objavljivanje izvještaja UN krajnji rok". "Ukoliko do tada ne bude izvinjenja, pokrenuchemo plan B", rekao je Davutoglu, ne iznoseći detalje o kakvim eventualnim mjerama se radi.

Odnosi Turske i Izraela, nekada bliski, znatno su narušeni poslije napada na humanitarnu flotilu koja je prevozila pomoć za pojas Gaze, koji je pod izraelskom blokadom od 2007. godine. Tada je ubijeno devet humanitaraca turske nacionalnosti.

U izvještaju UN, prema kopiji dostavljenoj listu Njujork tajms (The New York Times) navodi se da "Turska i Izrael treba da nastave sa punim diplomatskim odnosima, da poprave odnose u interesu stabilnosti na Bliskom istoku, ali i međunarodnog mira i stabilnosti".

Izraelska istraga o incidentu sa humanitarnom flotilom pokazala je da vlada nije učinila ništa loše, kao i da je oružana odbrana izraelske pomorske blokade Gaze bila opravdana po međunarodnom pravu.

Turski komitet, koji je takođe sproveo istragu, odbacio je, međutim, izraelske tvrdnje o samoodbrani i istakao da su izraelski vojnici upotrijebili "pretjeranu" silu protiv nenaoružanih civila.

Izvještaj UN, prema Njujork tajmsu, prihvata poziciju Izraela da je pomorska blokada bila "legitimna bezbjednosna mera" jer se ta zemlja "suočava sa realnom prijetnjom po svoju bezbjednost od ekstremističkih grupa iz Gaze".

Iako će UN izvještaj o incidentu objaviti zvanično tek popodne, jedan neimenovani izraelski zvaničnik koji je imao prilike da vidi izvještaj, rekao je da je on pokazao da su akcije Izraela bile u skladu sa međunarodnim pravom

Dodaje se da su pripadnici flotile "reagovali bezobzirno u pokušaju da probiju pomorsku blokadu". Prema izvještaju, većina putnika je bila miroljubiva, ali se jedna mala grupa spremila za organizovani otpor.

Ti putnici, kako se dodaje, bili su "naoružani čeličnim šipkama, toljagama, lancima i praćkama, a postoje i naznake da su takođe imali i noževe".

Pošto su se izraelski vojnici iz helikoptera spustili na palubu jednog broda, navodi izvještaj, "tri vojnika su uhvaćena, maltretirana i njihovi životi su bili ugroženi od pomenutih putnika, a nekoliko ih je bilo ranjeno".

U izvještaju se, ipak, priznaje da je izraelska upotreba sile bila "pretjerana i nerazumna". "Izrael nije panelu UN (koji je sproveo izvještaj) obezbijedio nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za devet smrti", prema dijelu izvještaja koji je citirao Njujork tajms.

UN su navele da su "forenzički izvještaji pokazali da je većina ubijenih ustrijeljena više puta, uključujući i one koji su usmrćeni s leđa i iz blizine". Jedan viši zvaničnik izraelske vlade rekao je da su vojnici s leđa ubili one humanitarce koji su u tom trenutku napali druge vojnike.

Galerija