Bloger Pol Rej otkrio imena Brejvikovih pomagača

"Imamo neka imena i neke grupe koje istražujemo. Podatke o njima smo dobili od Pola Reja, ali i od Brejvika, a do nekih smo došli istragom
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 07:47h

Norveški policijski detektivi od četvrtka tragaju za britanskim nacistima za koje se vjeruje da su pomogli norveškom teroristi Andersu Beringu Brejviku da ubije 77 ljudi 22. jula u Oslu i na ostrvu Utoja.

Norveška policija je navodno imena potencijalnih pomagača dobila od antimuslimanskog blogera Pola Reja.

Brejvik se ranije hvalio policiji da je povezan sa nekoliko terorističkih grupa širom Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, a istražioci smatraju da su neke od njih pomogle monstrumu da izvede dva teroristička napada u Norveškoj.

Policijski detektivi vode ovu akciju zajedno sa britanskim Skotland Jardom i prate ekstremiste čija imena su navodno dobili od Reja, i za koje se smatra da pripadaju desničarskim grupama u Velikoj Britaniji.

Portparol policije u Oslu Roar Hansen je takođe izjavio kako policija ima još neke osumnjičene koji su pomagali Brejviku.

"Imamo neka imena i neke grupe koje istražujemo. Podatke o njima smo dobili od Pola Reja, ali i od Brejvika, a do nekih smo došli istragom.

Tužilac Pal-Fredrik Hjort Krabi je sinoć izjavio kako je policija usmjerena na ispitivanje Brejvikove veze sa desničarskom grupom pod nazivom "Vitezovi templari", pišu britanski mediji.

Brejvikov advokat Geir Lipestad je takođe juče izjavio da njegov klijent i dalje odbija da identifikuje bilo kakve eventualne pomagače u njegovom terorističkom aktu.

Bonus video: