Davutoglu: Ako nam se Izrael ne izvini do kraja nedjelje, pokrenućemo plan B

Turski ministar nije iznio detalje o kakvim eventualnim mjerama protiv Izraela se radi
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 20:15h

Krajnji rok da se Jerusalim izvini Turskoj za napad na humanitarnu flotilu za Gazu 2010. biće do kraja nedjelje, kada se očekuje objavljivanje izvještaja UN o tomincidentu u kome je poginulo devet turskih humanitaraca, rekao je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, prenose turski mediji.

Turski ministar nije iznio detalje o kakvim eventualnim mjerama protiv Izraela se radi

U napadu izraleskih komandosa u maju 2010. na flotilu koja je prevozila humanitarnu pomoć za Gazu poginulo je devet propalestinskih aktivista turske nacionalnosti i ozbiljno su zaoštreni odnosi između Ankare i Jerusalima.

Turska je upozorila da veze dvije zemlje mogu i dodatno da budu ugrožene ukoliko se Izrael ne izvini, ali je izraelski šef diplomatije Avigdor Liberman isključio izvinjenje kao opciju.

"Datum kada se očekuje objavljivanje izvještaja UN je krajnji rok. Ukoliko do tada ne bude izvinjenja, pokrenućemo plan B", rekao je Davutoglu, prema pisanju listova Hurijet i Zaman.

Različiti rezultati istrage

Turski ministar nije iznio detalje o kakvim eventualnim mjerama protiv Izraela se radi, ali je premijer Redžep Tajip Erdogan prošlog mjeseca nagovijestio da bi Ankara mogla da pokrene sudsku akciju protiv Jerusalima u ime porodica žrtava.

Izraelska istraga o incidentu sa humanitarnom flotilom pokazala je da vlada nije učinila ništa loše

Turski listovi navode da Turska takođe razmatra i degradiranje diplomatskih veza dvije zemlje, prekid ekonomske i vojne saradnje, kao i davanje pune podrške palestinskom zahtjevu za nezavisnost u UN u septembru.

Ankara pored izvinjenja traži i odštetu za porodice žrtava i okončanje izraelske blokade pojasa Gaze, uvedene 2007.

Izraelska istraga o incidentu sa humanitarnom flotilom pokazala je da vlada nije učinila ništa loše, i da je oružana odbrana izraelske pomorske blokade Gaze bila opravdana po međunarodnom pravu.

Turski komitet, koji je takođe sproveo istragu, odbacio je, međutim, izraelske tvrdnje o samoodbrani i istakao da su izraelski vojnici upotrijebili "pretjeranu" silu protiv nenaoružanih civila.

Bonus video: