Tarpani ponovo u planinama jugoistočne Bugarske

Divlji konji su iz prirode nestali prije oko 100 do 150 godina, a posljednji su uhvaćeni u Poljskoj tridesetih godina prošlog vijeka
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 14:10h

Tarpani, divlji konji koji su iz Evrope nestali u 19. vijeku, biće vraćeni u planine jugoistočne Bugarske u okviru zajedničkog bugarsko-holandskog projekta,saopšteno je danas u Sofiji."Dvanaest tarpana će u nedjelju biti dovezeno iz Holandije u Krumoevgrad, a biće odgajani u ograđenom prostoru da bi se privikli na bugarske planine", rekao je Stefan Avramov, stručnjak za biološku raznovrsnost u bugarsko-holandskom programu zaštite prirode nazvanom "Novo tračansko zlato".

Divlji konji su iz prirode nestali prije oko 100 do 150 godina

Kobile prenose znanje

Tarpani će po dolasku u Bugarsku godinu dana biti zaštićeni u ograđenom prostoru koji će se postepeno povećavati, rekao je Johan Bekejs iz holandske fondacije Ark."Oni u Holandiji nikad nisu vidjeli stijene i planine. Moraju da se prilagode novom okruženju i vegetaciji, kao i da nauče da se štite od vukova", dodao je Bekejs.Kobile iz Bugarske biće dovedene da bi sa tarpanima podijelile znanje o zaštiti od vukova."Razmjena iskustva predstavlja najbolji način da tarpani nauče da se štite", ocijenio je Bekejs.

Bonus video: