PRED LOKALNE IZBORE

Zašto u Berlinu gore automobili?

Ove godine do sada je zapaljeno 368 automobila (zahvativši oko 150 vozila koja su se nalazila u blizini)
0 komentar(a)
Paljenje automobila u Berlinu 3, Foto: Daily Mail
Paljenje automobila u Berlinu 3, Foto: Daily Mail
Ažurirano: 26.02.2019. 00:28h

Kada se zapaljivi predmet stavi pored gume automobila, potrebno je nekoliko minuta da se zapali auto, što daje počiniocu dovoljno vremena da pobjegne.

To je jedan od razloga zašto policija ne može da dokuči ko stoji iza talasa paljenja automobila koji je zahvatio Berlin uoči lokalnih izbora zakazanih za 18. septembar, piše britanski „Ekonomist“.

Ove godine policija je uspjela da uhapsi samo dva osumnjičena.

Od 2005. policija je ovaj problem shvatila dovoljno ozbiljno da počne da skuplja podatke. Broj zapaljenih vozila dostigao je vrhunac 2009, kada je zabilježen 401 slučaj.

Prošle godine zapaljeno je oko 250 automobila. Međutim, piromanija se vraća u velikim razmjerama. Ove godine do sada je zapaljeno 368 automobila (zahvativši oko 150 vozila koja su se nalazila u blizini).

Ove godine policija je uspjela da uhapsi samo dva osumnjičena

Paljevine se uvijek dešavaju noću.

Samo neki politički motivisani?

Policija smatra da je samo oko 40 odsto ovih slučajeva „politički motivisano“, ali to su samo njihove nezvanične procjene.

Kako navodi „Ekonomist“, razlozi nezadovoljstva mogu biti urbana gentrifikacija, zbog koje su sirotinja i imigranti primorani da se sele van centralnog dijela Berlina, ili nuklearna energija ili vlast uopšte.

S vremena na vrijeme se na internetu pojavi neka vrsta manifesta kojim se objašnjavaju ove pojave (koje vjerovatno ne objavljuju počinioci).

Češće se ideologija koja stoji iza čina može naslutiti prema lokaciji ili odabiru automobila (što je model skuplji, to je veća vjerovatnoća političke motivisanosti).

Prevare, vandalski činovi

Istražitelji ne mogu ni za šta da okrive frakciju krajnjih ljevičara poput grupe „Autonomen“, koja, kako se čini, ove godine nije brojnija u odnosu na prethodnu.

Neka od paljenja, bez sumnje, predstavljaju prevare sa osiguranjem.

Neka od paljenja, bez sumnje, predstavljaju prevare sa osiguranjem

Neka su u potpunosti vandalski činovi.

Policija u Hamburgu, koji se takođe suočava sa sličnim talasom paljenja, je primijetila da medijsko izvještavanje provocira slične zločine.

Neizbježno prave se poređenja sa skorašnjim talasom nasilja koji je izbio u Londonu i drugim engleskim gradovima, što je Britance podstaklo da se zapitaju koja vrsta oboljenja je zahvatila njihovo društvo.

Da li Berlin razumije?

Berlin je takođe grad pogođen socijalnim problemima, uz veliki broj nezaposlenih među migrantima i ljudima iz bivše Istočne Njemačke.

Međutim, bezakonje paljenja automobila koje se dešava pod okriljem noći se čini manje prijetećim od bilo kojih britanskih protesta ili rasno motivisanog nasilja u predgrađima Pariza.

Klaus Voverajt, bezbrižni gradonačelnik Berlina treba da bude ponovo izabran sljedećeg mjeseca, nakon 10-godišnjeg mandata (njegov moto: „Berlin koji razumije“).

Međutim, koalicija njegove Socijaldemokratske partije (SPD) sa bivšom komunističkom Partijom ljevice, bi mogla biti poražena od strane neobičnog saveza Zelenih i konzervativne Merkeline Demohrišćanske unije (CDU).

„Mora li Berlin ovo da razumije?“, postavljeno je pitanje na jednom od predizbornih plakata na kome se vidi uništeno vozilo

Paljenje auta nudi neočekivanu priliku za CDU koja se sa zelenima bori za drugo mjesto.

Opozicija ističe činjenicu da je broj policajaca smanjen (a trenutno nemaju ni šefa).

Stopa kriminala je pala za vrijeme gradonačelnika Voverejta, ali je ove godine porasla.

On je poslao 150 policajaca da uz pomoć federalne policije, dva helikoptera i infracrvenih kamera love piromane. „Mora li Berlin ovo da razumije?“, postavljeno je pitanje na jednom od predizbornih plakata na kome se vidi uništeno vozilo.