Makron od ponedjeljka u posjeti SAD: Ubjeđivanje Trampa oko Irana i trgovinskog spora EU-SAD

Iz Pariza je saopšteno da je glavni cilj francuskog predsjednika da nastavi i ojača "intenzivne" odnose između dvojice šefova država
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2018. 19:48h

Francuski predsjednik Emanuel Makron od ponedjeljka će boraviti u trodnevnoj državnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) tokom koje će dominirati teme o sporazumu o iranskom nuklearnom programu i trgovinskom sporu EU-SAD, oko kojih se dvije strane ne slažu i za koje se Makron nada da će uspjeti da ubijedi predsjednika SAD Donalda Trampa, saopštila je danas Jelisejska palata.

Tokom ove prve državne posjete jednog stranog lidera od kad je Tramp predsjednik, Makron će takođe govoriti u američkom Kongresu i imati raspravu sa studentima.

Brzo će moći da se vide rezultati njegove posjete jer dva presudna roka stižu ubrzo poslije toga.

Donald Tramp treba 12. maja da odluči da li će SAD izaći iz iranskog nuklearnog sporazuma, što je on najavio da želi da uradi, dok se Pariz zalaže da Amerika ostane. I početkom maja SAD će saopštiti da li će na Evropsku uniju primijeniti svoje nove carinske takse na čelik i na aluminijum.

Iz Pariza je saopšteno da je glavni cilj francuskog predsjednika da nastavi i ojača "intenzivne" odnose između dvojice šefova država.

Posjeta je ugovorena poslije posjete Trampa Parizu 14. jula. Počeće privatnom večerom Makrona i Trampa sa suprugama na Maunt Vernonu, istorijskom boravištu Džordža Vašingtona.

U utorak ujutro dvojica predsjednika razgovaraće u Bijeloj kući. Makron će zatim otići u Stejt department na ručak sa potpresjednikom Majkom Pensom i prisustvovaće vojnoj ceremoniji na groblju u Arlingtonu. Uveče će biti državna večera u Bijeloj kući.

Makron će u srijedu održati govor u Kongresu i razgovarati sa studentima, a uveče se vraća nazad u Pariz.

Bonus video: